Je bent hier: Home > Nieuws > Banken blijven kantorennet afslanken

Banken blijven kantorennet afslanken

Banken blijven kantorennet afslanken

09 februari 2022 - door Redactie

BNP Paribas lanceert een nieuw strategisch plan om de winst op te krikken. Een verdere afslanking van het kantorennet zal daartoe bijdragen.

Klassiek gezien hadden de Belgische banken in vrijwel elk kerkdorp wel een kantoor, maar door de komst van het internet ligt deze tijd al lang achter ons. BNP Paribas Fortis besloot in 2019 om op drie jaar tijd zo'n 40% van de kantoren te sluiten. Van de 678 kantoren in 2019 bleven er eind 2021 nog maar 386 kantoren over. In 2022 zullen er 40 bijkomende kantoren gesloten worden.

De bijkomende sluitingen zijn mogelijk omdat het gedrag van de klanten snel wijzigt, onder meer ook door de invloed van de coronacrisis. Mobiel bankieren met de smartphone is sterk in opmars en persoonlijke contacten vinden steeds vaker plaats via een videocall. Bijgevolg is er minder nood aan fysieke kantoren om klanten te kunnen ontvangen.

Andere grootbanken zoals KBC en ING bezitten nog zo'n 400 kantoren. De staatsbank Belfius heeft nog 500 kantoren. De nieuwe fusiegroep Crelan / AXA Bank heeft nog meer dan 800 kantoren, maar daar staat uiteraard een forse inkrimping op de planning.

BNP Paribas maakte gisteren bekend dat ze in 2021 een nettowinst boekten van 9,5 miljard euro. De bank zal een gul dividend uitkeren, waardoor de Belgische staatskas een bedrag van haast 350 miljoen euro mag verwachten. België is een aandeelhouder van BNP Paribas omdat de bank het noodlijdende Fortis overnam tijdens de kredietcrisis.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be