Je bent hier: Home > Nieuws > Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

Belgische huizenmarkt is ruim 8% overgewaardeerd

12 mei 2022 - door Redactie

Globaal gezien is de markt wat overgewaardeerd, hoewel er in bepaalde gemeenten onderwaarderingen zijn.

Belfius Strategic Research publiceerde een uitgebreid onderzoek over de Belgische huizenmarkt. Globaal gezien zijn huizen in België met minstens 8,73% overgewaardeerd. Lokaal zijn er wel grote verschillen. In sommige gemeenten is er sprake van een overwaardering tot wel 40%, terwijl elders onderwaarderingen tot 40% waarneembaar zijn.

Deze afbeelding toont de waardering van het vastgoed per gemeente:

belgische-woningmarkt.jpg

Woningkenmerken die prijs opdrijven

Er werd ook onderzocht welke kenmerken een belangrijke rol spelen in het bepalen van de vraagprijs van een woning. Zo zorgt elke binnenparkeerplaats voor een stijging van 12% van de vraagprijs. Ook een tweede badkamer kan de prijs met 12% doen stijgen. Tegenwoordig is ook de energiezuinigheid een belangrijke factor. Een goed geïsoleerde woning is zowat een derde duurder dan een slecht geïsoleerde woning.

Bij de appartementen is vooral de aanwezigheid van buitenruimte een prijsverhogende factor. Een terras zorgt voor een prijsverhoging van gemiddeld 17,45%.

Factoren die prijzen op de woningmarkt beïnvloeden

Belfius Strategic Research somt ook enkele factoren op die een invloed hebben op de woningmarkt. Ten eerste is dat het beschikbaar inkomen van de Belg. Als de lonen stijgen, dan kan er ook meer geld geboden worden voor een woning.

Een tweede factor is de rente. De lage rente heeft de vastgoedprijzen de voorbije jaren ondersteund op twee manieren. Ten eerste maakt het lenen goedkoper en kunnen kopers dus meer bieden voor een woning. Ten tweede zorgt de lage rente op spaarrekeningen dat mensen naar een alternatief op zoek gaan om hun geld te investeren. Zo wordt momenteel 20% van de woningen aangekocht om als huurwoning in te zetten.

Tenslotte is het aantal huishoudens een belangrijke factor. Volgens het Federaal Planbureau zal het aantal gezinnen tussen 2019 en 2035 stijgen met 7,8%. Dat zorgt voor een blijvende vraag op de woningmarkt.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.



Advertentie


Populair op FiWe.be