Je bent hier: Home > Nieuws > Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

Dure energie risico voor terugbetaling woonkredieten

09 juni 2022 - door Redactie

De Nationale Bank roept de commerciële banken op om de energiescore te bepalen van woningen waar geld voor uitgeleend werd.

Volgens de Nationale Bank zorgen de hoge energieprijzen voor bijkomende risico's voor de banken. Zo zouden gezinnen mogelijk in de problemen kunnen komen om hun woonkrediet af te betalen. Daarnaast zal een slechte energiescore ook voor een waardevermindering van gebouwen zorgen.

EPC

De banken moeten sinds vorig jaar het energieprestatiecertificaat van een woning opvragen als een klant een woonkrediet wil afsluiten. Op deze manier heeft de bank al deels een zicht op het risico op de kredietportefeuille. 

De NBB stelt dat een belangrijk deel van de kredietportefeuille van banken bestaat uit woningen die niet goed geïsoleerd zijn. Bij de woningen die in 2021 gefinancierd werden, had een derde een EPC label E of F. Nog een derde bevond zich in de categorie C of D. Veel van deze woningen behoren toe aan gezinnen die het niet al te breed hebben. Zij kunnen dus moeilijk investeren in een energetische renovatie en worden snel getroffen door hogere energieprijzen. Dit bemoeilijkt het afbetalen van hun woonkrediet.

EPC databank

De overheid beschikt over een EPC databank, waardoor de banken ook makkelijk informatie zouden kunnen opvragen over woningen die ze voor 2021 gefinancierd hebben. Voorlopig hebben de banken nog geen toegang tot deze database. De oude EPC certificaten uit de database zijn vermoedelijk ook niet up to date. Gezinnen zouden bijvoorbeeld geïnvesteerd kunnen hebben in bijkomende isolatie, zonnepanelen of dubbele beglazing, waardoor de EPC score is verbeterd. Een EPC laten opmaken kost geld en gebeurt doorgaans alleen wanneer een woning wordt verkocht.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.



Advertentie


Populair op FiWe.be