Je bent hier: Home > Nieuws > Investeren in studentenhuisvesting

Investeren in studentenhuisvesting

Investeren in studentenhuisvesting

22 augustus 2022 - door Laurens

De laatste jaren wordt er vaak herhaald dat er een nijpend tekort is aan huisvesting voor studenten.

Velen zijn op zoek naar een kot, maar eigenlijk zijn er gewoon niet genoeg voor iedereen. Is het dan een goed idee om zelf te gaan investeren in studentenhuisvesting? En nog belangrijker: op welke manieren kan je dat precies doen? In dit artikel geven we je onze kijk op de zaken. Let op, dit is geen beleggingsadvies maar enkel en alleen onze vrije mening.

Studentenhuisvesting is complexer dan je denkt

De wereld rondom studentenhuisvesting zit veel ingewikkelder in elkaar dan je zou denken. Zo zijn er heel wat regels waaraan verhuurders zich moeten houden. Over de wettelijke eisen en plichten zullen we het in dit artikel niet hebben, maar weet gewoon wel dat ze er zijn. Op het moment dat je echt wil gaan investeren in studentenhuizen, kan je je maar beter laten bijstaan door mensen die echt ervaring hebben met dat soort zaken.

Een andere goede vraag die je je zult moeten stellen voor je investering, is hoe de algemene vastgoedmarkt zal evolueren. Er zijn namelijk vandaag enkele experts die voorspellen dat de vastgoedmarkt licht zal afkoelen, wat kan leiden tot een stagnatie, of wie weet zelfs een daling van de prijzen. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar je moet jezelf even afvragen wat jij denkt dat de vastgoedmarkt van studentenhuisvesting zal doen in de komende jaren. 

Hoe kan je investeren in studentenhuisvesting?

Wij zeggen niet dat jij erin moet gaan investeren, maar als je jouw eigen onderzoek hebt gedaan en het toch zou overwegen, dan zijn er wat ons betreft drie grote mogelijkheden met elk hun eigen voor- en nadelen.

Eigen projectontwikkeling

De optie met veruit het grootste risico, is de eigen projectontwikkeling. Deze optie zal dan ook niet voor veel mensen de beste keuze zijn. Hierbij ga je alles zelf voorzien, van A tot Z. Je gaat zelf op zoek naar een locatie en richt daar de studentenkamers in die je voor ogen had. Uiteraard is ook hier een strenge regelgeving rond waaraan je je zult moeten houden. Voor nieuwelingen is het vaak een doolhof waarin ze verdwalen. Mocht je er dus helemaal geen ervaring mee hebben, dan kan je misschien beter een van de andere opties bekijken. Het potentiële rendement bij deze investering ligt waarschijnlijk wel hoger, maar je hebt niets aan potentieel als het uiteindelijk faalt…

Koop een studentenkot

Heel wat projectontwikkelaars hebben zich de laatste jaren toegelegd op studentenhomes. Zij bouwen alles volgens de juiste voorschriften en jij hoeft het alleen maar te kopen. Bovendien zorgen ze er meestal voor dat ook de uitbating geregeld wordt door een firma met kennis van zaken.

Aandelen kopen

Een laatste methode, waarbij je meer kunt spreiden, is investeren in de aandelen van een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in studentenhuisvesting. Doe vooral veel onderzoek naar het bedrijf en het aandeel. Niet ieder bedrijf staat even sterk in zijn schoenen. 

Houd er bovendien rekening mee dat je met een investering steeds je geld kunt verliezen. Overweeg dus goed en maak geen overhaaste beslissingen.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be