Je bent hier: Home > Nieuws > Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

Onverzekerd rijden: strengere aanpak nodig

08 september 2017 - door Redactie

In 2016 werden 29 233 bestuurders betrapt op onverzekerd rijden. Dat zijn bestuurders die de baan op gaan zonder een verzekering te hebben of bestuurders die de bijdrage voor de verlenging van hun verzekering niet tijdig betaald hebben.

Het werkelijk aantal onverzekerde bestuurders ligt uiteraard veel hoger. Schattingen lopen uiteen van 60 000 tot 80 000 bestuurders.

Vooral in de categorie 25 - 34 jarigen blijken heel wat mensen zonder autoverzekering rond te rijden. Bij een ongeval kunnen deze mensen aankijken tegen hoge kosten. Alle schade die aan de slachtoffers wordt uitgekeerd zullen ze zelf moeten vergoeden. Bij zware verkeersongevallen kan dit leiden tot een leven lang afbetalen.

De slachtoffers van een verkeersongeval worden doorgaans vergoed door de verzekering van de bestuurder die in fout was. Wanneer deze bestuurder geen verzekering heeft, dan kunnen slachtoffers zich wenden tot het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Daar moet aangetoond worden dat de bestuurder in fout was, door middel van foto's en getuigenissen.

In 2015 keerde het Gemeenschappelijk Waarborgfonds 14,9 miljoen euro aan vergoedingen uit. Het fonds vordert deze bedragen daarna terug van de bestuurders die de ongevallen veroorzaakt hebben.

Straffen

Wie betrapt wordt op onverzekerd rijden kan een geldboete krijgen tot 6000 euro, een rijverbod of zelfs een gevangenisstraf. Ook de wagen van de persoon in kwestie kan in beslag genomen worden. 

Minister van Justitie Koen Geens en minister van mobiliteit Bellot werken nu aan een nieuw wetsvoorstel dat voor een hardere aanpak moet zorgen. Het betrapt worden op onverzekerd rijden zal beschouwd worden als een zware verkeersovertreding en zal op die manier toegevoegd worden aan de recidiveregeling. Wie in een periode van drie jaren twee van zulke zware verkeersovertredingen begaat, krijgt een rijverbod van minstens 3 maanden en moet zijn rijexamen opnieuw afleggen. 

Goedkope autoverzekering

Wie op zoek is naar een goedkope autoverzekering, kan op onze website autoverzekeringen vergelijken.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.



Advertentie


Populair op FiWe.be