Je bent hier: Home > Nieuws > Orkanen hebben ook impact op premie Belgische brandverzekering

Orkanen hebben ook impact op premie Belgische brandverzekering

Orkanen hebben ook impact op premie Belgische brandverzekering

02 april 2018 - door Redactie

Internationale natuurrampen kunnen er voor zorgen dat de prijs van een Belgische brandverzekering stijgt. Dit komt omdat Belgische verzekeraars hun risico's proberen in te dekken via een internationale herverzekeraar.

Zelf sluit je een verzekering voor je woning af om je in te dekken tegen brand of een overstroming. Heb je een schadegeval, dan moet de verzekeraar deze schade vergoeden. Bij grote overstromingen worden soms erg veel gezinnen getroffen en de verzekeraar loopt dus zelf ook een groot risico. In dat geval zouden er namelijk heel veel schadegevallen kunnen ontstaan waardoor de verzekeraar veel geld moet uitkeren en mogelijk niet winstgevend kan zijn. Om dat risico in te perken wordt beroep gedaan op een herverzekeraar. Als de verzekeraar veel meer geld moet uitkeren dan verwacht, dan komt de herverzekeraar tussen.

Grote internationale herverzekeraars zijn bijvoorbeeld Munich Re of Swiss Re. Orkanen als Harvey of Irma kunnen enorme schade aanrichten, waardoor de herverzekeraars hoge vergoedingen moeten uitbetalen aan de verzekeraars die bij hun klant zijn. Als orkanen steeds vaker voorkomen, dan zullen de herverzekeraars hun tarieven optrekken. En zulk een prijsstijging vertaalt zich uiteindelijk ook in een stijgende premie voor de eindklant, ook al woont die in België en dus ver weg van zulke grote natuurrampen.

Verder is het zo dat de verzekeraars de premie van brandverzekeringen de laatste jaren al erg opgetrokken hebben. Dit komt omdat er in België ook steeds meer schadegevallen zijn van bijvoorbeeld hagelstormen of rukwinden. De herstellingskosten worden ook elk jaar duurder en premieverhogingen zijn dus noodzakelijk. Tegenover vijf jaren geleden is de gemiddelde woonverzekering 10 tot 20 procent duurder geworden.

Naast deze premieverhogingen is er jaarlijks ook sprake van een indexatie, dat is nodig om te corrigeren voor de inflatie. Zo ontvang je bij een totale verwoesting steeds een bedrag om de bestaande woning tegen de huidige marktprijzen weer opnieuw op te bouwen.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be