Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is bonus malus?

Wat is bonus malus?

Wat is bonus malus?

13 mei 2014 - door Redactie

Autoverzekeringen maken gebruik van een uniek systeem dat we bonus malus noemen.

Het bonus malus systeem is een systeem die het mogelijk maakt om voorzichtige bestuurders zonder schadegevallen te belonen en bestuurders met veel schadegevallen te bestraffen.

Wanneer je als voorzichtige bestuurder bijvoorbeeld een jaar lang schadevrij bent kan dit er voor zorgen dat de kostprijs van jouw verzekeringspremie daalt. Moet je doorheen het jaar wel een beroep doen op jouw autoverzekering omdat je een ongeval hebt gehad, dan kan dat het prijskaartje van je autoverzekering weer negatief gaan beïnvloeden, etc. Er wordt bij het schadegeval in kwestie door de verzekeraar doorgaans wel rekening gehouden met welke partij in fout was.

Er wordt algemeen van uit gegaan dat een autoverzekering altijd over een bonus malus systeem beschikt, maar dat is in werkelijkheid niet het geval. Er zijn op de financiële markt immers heel wat autoverzekeringen terug te vinden die geen gebruikmaken van het bonus malus systeem, alleen zijn daar natuurlijk een aantal vereisten aan verbonden. Een autoverzekering zonder bonus malus kan immers enkel en alleen worden toegekend aan mensen die in het verleden geen veelvuldige schadegevallen hebben gehad met hun voertuig. Daarnaast ligt de kostprijs van een autoverzekering zonder bonus malus ook hoger dan die van een gewone autoverzekering en wordt deze doorgaans niet aangepast.

Wanneer je een voorzichtige bestuurder bent en je er steeds alles aan doet om schadegevallen te voorkomen raden we je aan om gewoon te kiezen voor een autoverzekering met bonus malus. Laat je vooral niet afschrikken door de werking van dit systeem, want in de praktijk valt dit best mee.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.



Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be