13 juni 2018 - door Redactie
In navolging van de financiële crisis werd in 2011 door het middenveld NewB gelanceerd, wat een nieuwe coöperatieve bank moest worden. Ruim 7 jaar later is er van de bank nog geen sprake maar moet er wel opnieuw geld opgehaald worden.
Om een bank te kunnen uitbaten moest de instelling een banklicentie verwerven. Bij de start werd ruim 15 miljoen euro kapitaal aangetrokken, maar daarvan is ondertussen al de helft opgesoupeerd.
Zonder al te veel succes heeft NewB diensten aangeboden waarvoor geen banklicentie nodig is. Ze wisten bijvoorbeeld slechts 6.000 prepaid kredietkaarten te slijten, wat vorig jaar amper 37.000 euro aan inkomsten opleverde. NewB boekte vorig jaar dan ook een verlies van 2 miljoen euro en moet nu op zoek naar vers kapitaal. Daarna kan een nieuwe poging ondernomen worden om een banklicentie te krijgen.
NewB gaat daarom terug aankloppen bij de 52.000 coöperanten, maar het enthousiasme zal daar matig zijn. De meeste mensen investeerden enkele honderden euro's om het project te steunen maar zien ook dat het moeilijk van grond te krijgen is. Naast de coöperanten investeerde ook de Franse verzekeraar Monceau zo'n 10 miljoen euro in het project. Door de slechte gang van zaken is ook Morceau niet geneigd om nog meer geld te investeren.
Om een bank op te richten is echter enorm veel kapitaal nodig. Er zijn de wettelijke kapitaalvereisten, maar daarnaast is er ook een miljoeneninvestering nodig in een eigen informaticaplatform en kost het opvolgen van de strikte reglementering handenvol geld aan consultants. De vraag is dan ook of NewB er ooit in zal slagen om een bank te worden.
Om nog nieuwe inkomsten aan te boren wil NewB zich nu richten op verzekeringen, waarbij ze als tussenpersoon zal optreden voor aandeelhouder Monceau. Als eerste product wordt gedacht aan een ethische autoverzekering. Welke aspecten de verzekeringen juist 'ethisch' zullen maken is nog niet bekend gemaakt.
27 september 2023
Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.
01 mei 2023
Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.
19 januari 2023
In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.
06 december 2022
Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.
08 mei 2022
De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
20 februari 2022
Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.
24 januari 2022
Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.
09 september 2021
De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.