Je bent hier: Home > Nieuws > Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

Verzekering niet langer verplicht voor elektrische fietsen

17 juni 2018 - door Redactie

Voertuigen die op een autonome manier maximaal 25 kilometer per uur rijden zijn voortaan vrijgesteld van een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

Voor een voertuig dat zich zelfstandig kan voortbewegen is momenteel een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vereist. Mensen die een elektrische rolstoel gebruiken moesten daarom een verzekering afsluiten alsof ze met een auto reden. Minister Kris Peeters stelt nu dat een verplichte verzekering voor voertuigen met een lage autonome snelheid absurd is. Bovendien moeten deze vervoersmiddelen gestimuleerd worden, omdat ze auto's van de baan houden. De wetgeving wordt daarom aangepast.

Ook speed pedeleces, waarbij moeiteloos snelheden van meer dan 40 km/u behaald worden, zijn vrijgesteld. Dit omdat de gebruiker zelf hard moet trappen om deze snelheid te behalen. 

Volgens Kris Peeters hebben ongevallen met dergelijke elektrische fietsen een vrij lage impact. Spoedartsen betwisten deze stelling wel. Zij zien vaak mensen die een ongeval gehad hebben met de fiets. Voor gebruikers van snelle elektrische fietsen zijn de letsels ernstiger en meervoudiger, klinkt het. Vorig jaar was er trouwens een dodelijk slachtoffer na een aanrijding tussen een speed pedelec en een gewone fietser.

Bij eventuele ongevallen kan de gebruiker van een elektrische fiets voortaan de familiale verzekering aanspreken. Deze is echter niet verplicht, wat voor problemen kan zorgen als iemand een ongeval met schade veroorzaakt.

Wel steeds aan te raden

Daarnaast is een fietsverzekering ook steeds aan te raden. Deze verzekering dekt schade aan je eigen fiets en een eventuele diefstal. Een goed voorbeeld daarvan is de fietsomniumverzekering van DVV. Bij de meeste aanbieders kan de verzekering uitgebreid worden met fietsbijstand, zodat je onderweg geholpen kan worden net zoals pechbijstand bij auto's. Ook DVV beschikt over een dergelijke fietsbijstandsverzekering.

Meestal ben je voor enkele tientallen euro's een jaar lang volledig verzekerd!


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be