Je bent hier: Home > Nieuws > Kleine verzekeringsmakelaars kunnen digitalisering niet volgen

Kleine verzekeringsmakelaars kunnen digitalisering niet volgen

Kleine verzekeringsmakelaars kunnen digitalisering niet volgen

29 juni 2018 - door Redactie

Het aantal verzekeringsmakelaars is in België op 5 jaar tijd met ruim 17% gedaald tot 8 215. Heel wat kleine kantoren zetten zichzelf te koop en gaan op in een grotere groep.

Een eerste reden voor de daling van het aantal makelaars is te vinden in de digitalisering. De consument kiest steeds vaker voor het internet om een verzekering af te sluiten en wordt ook veeleisend. De klant wil bijvoorbeeld digitaal kunnen communiceren met zijn makelaar. Kleine zelfstandige makelaars die mee willen blijven worden dan ook geconfronteerd met sterk oplopende informaticakosten.

Ten tweede lopen de compliance kosten ook sterk op. Makelaars hebben veel werk om te voldoen aan nieuwe en strengere regels van de toezichthouders. Daarnaast worden ze ook geconfronteerd met Europese regels zoals de GDPR omdat ze veel persoonsgegevens verwerken.

Grotere kantoren worden daarom vaak aangesproken door kleine makelaars die hun portefeuille willen verkopen of graag onderdak krijgen in een groter geheel. Deze consolidatiegolf zorgt ervoor dat er steeds minder kleine en onafhankelijke makelaars over blijven. Op termijn zullen er vooral enkele grote makelaarsgroepen over blijven die in heel Vlaanderen lokale kantoren zullen hebben.

Voor de verzekeringsmaatschappijen zijn makelaars of lokale kantoren nog steeds het belangrijkste kanaal om hun producten te slijten. De Belg koopt zijn autoverzekering of brandverzekering nog liefst bij de makelaar om de hoek.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be