Je bent hier: Home > Nieuws > Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

Onstabiele fiscaliteit is een kopzorg voor de vastgoedbelegger

19 mei 2017 - door Redactie

De typisch Belgische rechtsonzekerheid, waarbij nieuwe regels en belastingen plots uit de lucht komen vallen, zorgen voor argwaan bij de vastgoedinvesteerders.

De Belgische overheid komt steeds geld tekort en moet bij elke begrotingsopmaak op zoek naar nieuwe besparingen of nieuwe inkomsten. Vakbonden en drukkingsgroepen zorgen ervoor dat de overheid amper durft besparen op de werking van zijn eigen apparaat en CD&V wil steevast ook een trofee om zijn linkervleugel tevreden te houden. Om de haverklap worden belastingen verhoogd of worden nieuwe belastingen bedacht en snel in mekaar gebokst, die erg weinig doordacht zijn.

Een voorbeeld van zo'n belastingsgedrocht is de ondertussen al afgeschafte speculatietaks. Deze stond in geen enkel politiek programma maar werd toch in de zomer van 2015 door de onderhandelaars op tafel gelegd. De belasting werd goedgekeurd door de regering, ondanks er geen duidelijkheid was over de praktische modaliteiten. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk of de taks ook van toepassing zou zijn op opties of turbo's en traders en beleggers werden dus in het ongewisse gelaten.

Door de werking van politieke onderhandelingen had de regering weinig keuze: zonder CD&V deze trofee te geven zou de partij andere beslissingen blijven blokkeren. Het hoeft niet te verbazen dat deze manier van politiek weinig goede resultaten brengt: iedereen wil scoren bij zijn eigen achterban om stemmen te ronselen, het algemeen belang en een lange termijn strategie wordt hierbij uit het oog verloren.

De speculatietaks bepaalde dat iedereen die aandelen weer verkoopt binnen de 6 maanden een belasting moest betalen van 33% op de winst. Verliezen waren niet aftrekbaar, dus wie 10.000 euro verdiende op aandeel A maar 10.000 euro kwijtspeelde op aandeel B moest toch nog 3.300 euro belasting betalen. Het resultaat was dat de handel in beursgenoteerde aandelen kelderde, waardoor de speculatietaks nooit opbracht wat ervan verwacht werd. Erger nog: door het kelderen van de beurshandel vielen ook de inkomsten van de beurstaks terug, waardoor de regering ferm zijn broek scheurde aan deze ondoordachte maatregel. Ondertussen is de speculatietaks afgeschaft, maar er wordt nog steeds gezocht naar nieuwe en andere belastingen.

Vermogensbelasting

Tijdens de begrotingsonderhandeling van oktober 2016 kwamen de gesprekken weer muurvast te zitten. Kris Peeters van CD&V verliet de onderhandelingstafel en wilde de verlaging van de vennootschapsbelasting niet goedkeuren zonder ook zelf een trofee te krijgen. CD&V kwam op de proppen met een nieuwe vermogensbelasting voor beleggers die ook weer snel in mekaar is gebokst zonder na te denken over alle mogelijke gevolgen. De partij bleef de verlaging van de vennootschapsbelasting blokkeren zolang er geen nieuwe vermogensbelasting zou komen. Om uit deze impasse te komen trok Premier Michel het laken naar zich toe. De onderhandelingen over de vennootschapsbelasting werden stopgezet en de begroting werd dan maar goedgekeurd zonder noemenswaardig nieuw beleid. Het resultaat is dat een dik half jaar later de vennootschapsbelasting nog steeds niet verlaagd is omdat CD&V blijft vasthouden aan hun vermogensbelasting.

Wat met vastgoed?

De vastgoedbelegger volgt uiteraard ook het politieke theater en vreest natuurlijk dat de overheid veel hogere belastingen wil heffen op vastgoed. Net zoals de speculatietaks kan zulk een maatregel plots ingevoerd worden als pasmunt om de vastgelopen onderhandelingen weer op gang te trekken. Dit kan zorgen voor een dramatische daling in de netto return van een vastgoedinvestering, waardoor nieuwe investeringen niet meer interessant zullen blijven. Deze dalende vraag kan op zijn beurt de vastgoedprijzen onder druk zetten waardoor we in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Enerzijds zorgt de ultralage rentevoet voor veel interesse in vastgoedinvesteringen, anderzijds zorgt het wispelturige gedrag van onze politici voor veel fiscale onzekerheid. In België weet je maar nooit.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.



Advertentie


Populair op FiWe.be