Je bent hier: Home > Nieuws > Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

Belgisch vastgoed scoort beter dan aandelen

22 februari 2018 - door Redactie

Uit een studie van Crédit Suisse blijkt dat België één van de weinige landen ter wereld is waar vastgoed een hogere return oplevert dan een aandelenbelegging.

Crédit Suisse bekeek de rendementen van een belegging in aandelen vanaf het jaar 1900 en vergeleek dit met een belegging in vastgoed.

Wie destijds 1 euro investeerde in een Belgische woning zou vandaag 309 euro bezitten. Wie 1 euro investeerde in aandelen, zou vandaag slechts 23 euro bezitten. De cijfers zijn verrassend omdat investeren in aandelen op lange termijn doorgaans als de meest winstgevende belegging wordt omschreven.

De cijfers tonen vooral aan dat Belgische aandelen ondermaats gepresteerd hebben. Op wereldvlak was een aandelenbelegger alleen slechter af in Oostenrijk en Italië.

Een belegging in Amerikaanse aandelen was bijvoorbeeld veel winstgevender. Een investering van 1 dollar in 1900 zou momenteel maar liefst 1.654 dollar waard zijn. Ook met een portefeuille wereldwijde aandelen werd een mooi rendement gerealiseerd: 1 dollar werd 1.297 dollar.

De behaalde resultaten zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de korf van aandelen waarin belegd werd. Zo had de zwaar vertegenwoordigde Belgische industrie bijvoorbeeld hard te lijden onder twee wereldoorlogen. Je kan als aandelenbelegger uiteraard ook kiezen om vooral te investeren in beursgenoteerd vastgoed.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be