Je bent hier: Home > Nieuws > Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

Instantoverschrijvingen eindelijk gelanceerd

09 maart 2019 - door Redactie

Flitsbetalingen maken het mogelijk om 24/24 en 7/7 onmiddellijk geld over te schrijven naar een andere bankrekening. Na enkele seconden staat het geld al op de andere rekening.

Een overschrijving tussen twee verschillende banken kan momenteel nog enkele kalenderdagen in beslag nemen, zeker als het weekend of een feestdag in aankomst is. Het is een bron van ergernis voor mensen of bedrijven die geld moeten ontvangen op hun zichtrekening. Denk maar aan een verhuurder van vastgoed waarbij de huurder zegt dat hij de overschrijving van het achterstallige huurgeld net heeft uitgevoerd. De verhuurder zal pas binnen enkele dagen met zekerheid weten of de huurder de waarheid heeft gesproken.

Het traditionele systeem van overschrijvingen verloopt via Target 2 en werkt alleen op de werkdagen van de ECB. Op deze manier worden de geldstromen tussen de verschillende banken netjes opgevolgd en worden overschrijvingen afgewerkt. Helaas neemt de afwikkeling van zulke transacties wel enige tijd in beslag.

Om instantbetalingen mogelijk te maken moeten banken de transacties van hun klanten voorfinancieren. Ze doen dit door bij de nationale bank een rekening te openen waarop fondsen gestort worden. Deze fondsen kunnen vervolgens gebruikt worden om onmiddellijk geld over te maken naar een andere aangesloten bank. Op deze manier moet niet gewacht worden op de afwikkeling van de transacties via de ECB. 

Omdat de banken deze flitsbetalingen zelf voorfinancieren is de kans groot dat ze hiervoor een kost zullen aanrekenen. Belfius heeft al aangegeven dat het 1,25 euro per overschrijving zal aanrekenen. ING maakt het systeem gratis voor particuliere klanten maar zal 5 euro aanrekenen aan de zakelijke klanten.

Met de instant payments hopen de banken een eigen antwoord te geven op de razendsnelle evoluties binnen de fintech wereld.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be