09 maart 2019 - door Redactie
Flitsbetalingen maken het mogelijk om 24/24 en 7/7 onmiddellijk geld over te schrijven naar een andere bankrekening. Na enkele seconden staat het geld al op de andere rekening.
Een overschrijving tussen twee verschillende banken kan momenteel nog enkele kalenderdagen in beslag nemen, zeker als het weekend of een feestdag in aankomst is. Het is een bron van ergernis voor mensen of bedrijven die geld moeten ontvangen op hun zichtrekening. Denk maar aan een verhuurder van vastgoed waarbij de huurder zegt dat hij de overschrijving van het achterstallige huurgeld net heeft uitgevoerd. De verhuurder zal pas binnen enkele dagen met zekerheid weten of de huurder de waarheid heeft gesproken.
Het traditionele systeem van overschrijvingen verloopt via Target 2 en werkt alleen op de werkdagen van de ECB. Op deze manier worden de geldstromen tussen de verschillende banken netjes opgevolgd en worden overschrijvingen afgewerkt. Helaas neemt de afwikkeling van zulke transacties wel enige tijd in beslag.
Om instantbetalingen mogelijk te maken moeten banken de transacties van hun klanten voorfinancieren. Ze doen dit door bij de nationale bank een rekening te openen waarop fondsen gestort worden. Deze fondsen kunnen vervolgens gebruikt worden om onmiddellijk geld over te maken naar een andere aangesloten bank. Op deze manier moet niet gewacht worden op de afwikkeling van de transacties via de ECB.
Omdat de banken deze flitsbetalingen zelf voorfinancieren is de kans groot dat ze hiervoor een kost zullen aanrekenen. Belfius heeft al aangegeven dat het 1,25 euro per overschrijving zal aanrekenen. ING maakt het systeem gratis voor particuliere klanten maar zal 5 euro aanrekenen aan de zakelijke klanten.
Met de instant payments hopen de banken een eigen antwoord te geven op de razendsnelle evoluties binnen de fintech wereld.
12 februari 2025
Betalen met de smartphone zit in de lift in België. In 2024 gebeurde een recordaantal transacties via Bancontact en Payconiq, zo maakt Bancontact Payconiq Company bekend.
12 december 2024
Door de toenemende geopolitieke spanningen rondom de oorlog in Oekraïne, roepen Nederlandse banken consumenten op om een cashbuffer in huis te hebben.
07 juli 2024
De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.
13 januari 2024
KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.
07 januari 2024
De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.
15 september 2023
De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.
12 september 2023
Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.
07 september 2023
De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.