13 maart 2019 - door Redactie
Door de vertragende economie zal de Europese Centrale Bank de nulrente aanhouden tot in 2020, wat een impact heeft op de rente op spaarboekjes en woonkredieten.
De ECB gaf vorige week aan dat ze de basisrente nog tot eind 2019 op 0 procent zal houden. De centrale bank verlaagde haar groeiverwachting voor 2019 van 1,7% naar 1,1% en blijft om die reden langer vasthouden aan het soepele monetaire beleid. Bovendien belooft de ECB om tussen september 2019 en maart 2021 maar liefst 7 keren goedkope leningen te verstrekken aan de banken, zodat uiteindelijk de gezinnen en bedrijven ook goedkoop zullen kunnen blijven lenen.
De beslissingen van de ECB zijn slecht nieuws voor de spaarders, gezien spaarrekeningen vooral mee bewegen met de marktrente op korte en middellange termijn. Hierdoor zal de opbrengst van spaarrekeningen nog zeker tot 2020 extreem laag blijven. Sommige waarnemers suggereren trouwens dat de ECB evolueert naar een soort van 'permanente nulrente', waardoor het rendement op spaarboekjes nog vele jaren op het huidige lage niveau kan geparkeerd blijven. Consumenten kunnen dus best spaarrekeningen vergelijken, gezien er wel wat spelers op de markt zijn die fors meer rente bieden dan de wettelijk verplichte 0,11%.
Mensen die met hun spaargeld toch nog wat rendement willen behalen, moeten overwegen om te beleggen in aandelen of zouden eventueel kunnen investeren in vastgoed, wat zelfs interessant is als er bijkomend moet geleend worden. Woonkredieten zullen namelijk nog wat langer goedkoop blijven en dat is goed nieuws voor de ontleners. De rentevoeten van de hypotheekleningen bewegen mee met de langetermijnrente op 10 jaren, maar ook hier heeft het beleid van de ECB wel wat impact. Zo staat de Belgische langetermijnrente momenteel op 0,50%, toch flink lager dan oktober 2018, toen we even boven de 0,90% noteerden.
Analisten hadden voor 2019 een fors hogere langetermijnrente verwacht, maar door de ingrepen van de ECB schuift dit scenario minstens een half jaar op.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.