Je bent hier: Home > Nieuws > PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

PSD2 maakt weg vrij voor betere bankapps

25 juli 2019 - door Redactie

Spencer is een Belgische fintech speler die werkt aan een handige en proactieve app waarmee klanten al hun bankrekeningen zullen kunnen beheren. Bovendien zal de app nuttige tips en informatie geven.

Door de Europese richtlijn PSD2 kunnen klanten externe partijen toegang geven tot hun bankrekeningen. Dat is de reden waarom Davy Kestens, bekend als oprichter van Sparkcentral, de app Spencer.cash in België wil lanceren. Dankzij de app zullen gebruikers al hun bankzaken kunnen regelen vanuit één enkele app.

In een gesprek met Kanaal Z heeft Davy Kestens vorige maand al een tipje van de sluier opgelicht. Gebruikers zullen slimme commando's kunnen instellen. Als voorbeeld kan je denken aan overtollige cash die zich opbouwt op een zichtrekening. Je zal bijvoorbeeld kunnen instellen dat op het einde van de maand alles boven de 1.000 euro automatisch moet overgeschreven worden naar je spaarrekening bij een andere bank.

Verder zal alle data van de gebruikers anoniem verwerkt worden, waarna er allerlei nuttige informatie kan gegeven worden. Zo zal een gebruiker zijn uitgavenpatroon kunnen vergelijken met dat van andere mensen met een gelijkaardig loon. Daarnaast kan de app proactief voorstellen om deze week eens in een andere supermarkt aankopen te doen, omdat er bijvoorbeeld een interessante promotie loopt. De app zal zo een persoonlijke financiële assistent worden die je helpt om geld te besparen.

Alle gegenereerde data zal ook anoniem ter beschikking gesteld worden aan geïnteresseerde bedrijven. Momenteel wordt nog veel marktonderzoek gedaan op basis van steekproeven waarbij vragen gesteld worden aan mensen, waarna de resultaten geëxtrapoleerd worden. Spencer.cash zal toegang hebben tot werkelijke cijfers en bedrijven zullen veel geld over hebben voor dergelijke informatie. Volgens Kestens is het de bedoeling dat de opbengst van het verkopen van deze data voor een stuk zal terugvloeien naar de gebruikers.

Om een succesvolle business op te bouwen zal Spencer dus een omvangrijke groep van consumenten moeten kunnen aantrekken. Door de PSD2 richtlijn moeten Belgische banken toegang verlenen tot hun data tegen het vierde kwartaal van dit jaar. De app zal vermoedelijk snel daarna in oktober of november gelanceerd worden. België is het eerste testland, maar daarna zal er snel opgeschaald worden naar de rest van Europa.


Laatste artikels over Bankieren

KBC lanceert Wero: een grensverleggende betaaloplossing

07 juli 2024

De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.


Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.Advertentie


Populair op FiWe.be