Je bent hier: Home > Nieuws > Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

Nationale Bank grijpt in: woonkredieten worden te vlot toegekend

06 september 2019 - door Redactie

De Nationale Bank gaat bijkomende regels uitvaardigen om banken te dwingen om strenger te worden bij het toekennen van hypothecaire leningen.

De NBB oefent het toezicht uit op de Belgische banksector en maakt zich al een tijdje zorgen over de gemakkelijke toegang tot woonkredieten. Door de lage rente woedt er een enorme concurrentiestrijd, terwijl de marges voor de banken erg laag zijn. Zo wordt vaak haast het volledige bedrag geld geleend voor het aankopen van vastgoed, wat voor problemen kan zorgen als de vastgoedmarkt corrigeert.

Waarnemers waarschuwen regelmatig voor de overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt. Zo zouden de prijzen al snel vijf tot tien procent te hoog liggen. Maar als de markt eenmaal met een correctie start, eindigt dit meestal in een onderwaardering. Een tijdelijke waardedaling van het vastgoed met 15 procent of meer hoeft dan niet te verbazen. In zo'n geval zouden banken met een grote blootstelling aan vastgoed in de problemen kunnen komen.

De Amerikaanse vastgoedcrisis heeft ons geleerd dat de prijsdalingen zelfversterkend werken. Wanneer steeds meer ontleners hun maandelijkse afbetaling van hun woonkrediet niet meer kunnen ophoesten, zal de bank genoodzaakt zijn om deze woningen op de markt verkopen. Door dat hogere aanbod komt de prijs nog verder onder druk te staan. De bank zal dan het verlies moeten slikken omdat de verkoopwaarde van de woning lager ligt dan de schuld die de klant nog moet terug betalen. Om die reden is het gevaarlijk om het ganse aankoopbedrag te financieren. Veiliger is bijvoorbeeld maximaal 80% van de aankoopwaarde uit te lenen.

Om te voorkomen dat banken teveel geld uitlenen, werden reeds eerder maatregelen aangekondigd. Zo moesten de banken een bijkomende kapitaalbuffer aanleggen. De toezichthouder wil nu verder gaan en bijkomende regels opleggen. Waarnemers verwachten dat bepaald zal worden dat banken slechts een bepaald percentage van de waarde van een woning mogen uitlenen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be