Je bent hier: Home > Nieuws > Vastgoed tekent voor steeds groter aandeel in vermogen

Vastgoed tekent voor steeds groter aandeel in vermogen

Vastgoed tekent voor steeds groter aandeel in vermogen

12 september 2019 - door Redactie

Het vastgoed speelt een steeds grotere rol in het totale vermogen van de gemiddelde Belg. Dat blijkt uit het ING rapport Focus – Vermogen.

Op het einde van het eerste kwartaal bedroeg het financiële vermogen van een Belgisch gezin gemiddeld 273.000 euro. Gezien de gezinnen heel wat geld beleggen is hun vermogen onderhevig aan de schommelingen van de markten. Zo bedroeg het gemiddelde vermogen in 2017 nog 275.000 euro om in 2018 te dalen naar 266.000 euro. De betere beursprestatie krikt het vermogen in 2019 dus weer op.

Maar liefst 31,7% van het financiële vermogen bestaat uit cash op zicht-en spaarrekeningen. Dit cijfer is nog nooit zo hoog geweest. Het hoge aandeel cash wordt enerzijds aangehouden om het hoofd te kunnen bieden aan onvoorziene uitgaven. Anderzijds zijn gezinnen voorzichtig en mijden ze de risico's die gepaard gaan met het beleggen op de beurs.

Gezinnen hebben echter ook schulden. Deze bestaan voor 81% uit hypothecaire leningen en komen uit op gemiddeld 48.000 euro per gezin. Andere schulden zijn bijvoorbeeld autoleningen of renovatieleningen.

Het netto financiële vermogen, de totale financiële activa minus de totale schulden, komt in het eerste kwartaal van 2019 uit op gemiddeld 214.800 euro per gezin. Voor het onroerend vermogen zijn cijfers minder beschikbaar omdat de gronden en gebouwen dan geschat moeten worden. Volgens de laatste schattingen zou dit uitkomen op gemiddeld 309.000 euro per gezin.

Een opvallende vaststelling is dat het onroerend vermogen een steeds grotere rol speelt in het totale vermogen van de Belg. In het begin van de jaren '90 was het onroerend vermogen goed voor minder dan 50% van het totale vermogen. Ondertussen tekent het vastgoed al voor 60% van het totale vermogen. De lage rente zet gezinnen er toe aan om meer te investeren in vastgoed.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.



Advertentie


Populair op FiWe.be