Je bent hier: Home > Nieuws > Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

Massaal veel woonleningen afgesloten in oktober

07 november 2019 - door Redactie

In oktober werden er 61% meer woonkredieten afgesloten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het afschaffen van de woonbonus zet mensen ertoe aan om op dit moment te lenen.

Volgens de Centrale voor Kredieten aan Particulieren werd er in oktober voor 7,1 miljard euro geleend. Er werden 56.259 woonkredieten toegestaan, een stijging van 61% tegenover oktober 2018. Tegenover september gaat het over een stijging van 48%.

Worden de regio's afzonderlijk bekeken, dan was er in Vlaanderen een stijging van 80% tegenover vorig jaar. Voor Wallonië en Brussel bleef de toename beperkt tot een groei van respectievelijk 31% en 26%.

De verklaring voor de sterke groei is ten eerste te vinden in het afschaffen van de woonbonus. Heel wat mensen haasten zich om nog snel een woning te verwerven om van de woonbonus te genieten. Daarnaast zijn er ook nog steeds heel veel herfinancieringen van leningen. Op deze manier proberen ontleners de lagere rentevoet vast te klikken, wat voor een aanzienlijke besparing kan zorgen. In de eerste zes maanden lag het aantal herfinancieringen maar liefst 120% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. 

De sterke toename van de hypotheekleningen is des te opvallender omdat de Nationale Bank al regelmatig gewaarschuwd heeft voor een te vlotte toekenning van deze kredietvorm.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be