Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

Belgen bij de slechtste leerlingen van de klas

30 november 2019 - door Redactie

De Belgische consument is slecht op de hoogte van financiële zaken. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report van financiële dienstverlener Intrum.

Er werd bij 24.004 Europese consumenten uit 24 landen gepeild naar hun kennis over financiële zaken. Er namen 1.004 Belgen deel aan de studie, maar ondanks dat 74% aangaf dat ze voldoende financiële scholing had gekregen, kon slechts 40% de test succesvol afleggen. Hierbij moesten financiële termen aan de juiste definitie gekoppeld worden. Ons land eindigde zo achteraan in het klassement op de 17e plaats. 

Daarnaast werd ook gepeild naar de financiële gezondheid van de consumenten. Betalen mensen hun rekeningen op tijd? Kunnen ze sparen voor de toekomst? Vinden ze hun weg naar de juiste leningen? Op deze facetten scoorde België opvallend beter. In totaal eindigden we op de elfde plaats, maar voor het onderdeel 'sparen voor de toekomst' stond ons land bijvoorbeeld op de zesde plaats.

Volgens Intrum moet het Belgische onderwijs een tandje bijsteken. Bij de vraag welke bronnen er belangrijk waren voor financiële voorlichting gaf 59% hun ouders aan en 44% hun bank. Het onderwijs scoorde slechts 30%. Zonder voldoende kennis is het uiteraard moeilijk om de juiste financiële beslissingen te nemen.

Een opvallend cijfer was tenslotte dat 70% van de Belgen geld leent om iets te kunnen kopen voor de kinderen. Dat kan gaan over dure kledij of een meerdaagse uitstap met de school. Volgens Intrum zorgt de sociale druk ervoor dat mensen met een beperkt budget toch snel gaan lenen.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be