Je bent hier: Home > Nieuws > Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

Veel meer vastgoedschenkingen in 2019

28 december 2019 - door Redactie

In Vlaanderen steeg het aantal schenkingen van vastgoed met 12% in 2019. In Wallonië werd zelfs een stijging van 28% genoteerd.

In Vlaanderen werden bijna 14.500 woningen of gronden geschonken in de eerste elf maanden van dit jaar. Volgens notaris.be is de oorzaak te vinden in onder meer het gemoderniseerde erfrecht. Hierdoor hebben mensen meer vrijheid en is bijvoorbeeld een doorgeefschenking mogelijk. Ouders die erven kunnen de erfenis zo meteen doorschenken aan hun eigen kinderen.

Uiteraard zijn de tarieven voor de schenkbelasting veel voordeliger dan de mogelijke successierechten. Daarom wachten veel ouders niet langer en schenken ze tijdens hun leven al wat vastgoed dat ze zelf niet meer nodig hebben. De cijfers van de Federatie van het Notariaat tonen aan dat de gemiddelde schenker 72 jaar is, terwijl de begunstigde gemiddeld 43 jaar is.

De enorme stijging van 28 procent in Wallonië is ook deels te verklaren door de nieuwe tarieven in dat gewest. Deze daalden sinds 1 september 2018, in navolging van Vlaanderen en Brussel.

Notaris.be onderstreept tenslotte nog dat een schenking niet voor iedereen een goede optie is. Het hangt af van de samenstelling van het vermogen, de levensverwachting, familiale situatie enzovoorts. Wie hierover advies zoekt kan aankloppen bij een notaris.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be