19 januari 2020 - door Redactie
Je kan je verzekeren tegen allerlei mogelijke schade, maar daar ben je vaak vrij in. Sommige verzekeringen zijn echter wel verplicht, zoals de autoverzekering. Waarom is dat juist?
Als je met de wagen op de baan gaat, zijn er een aantal verplichtingen waar je moet aan voldoen. Zo moet je voertuig gekeurd zijn en moet je beschikken over een geldig rijbewijs. Bij een controle door de politie moet je dit kunnen voorleggen. Meestal controleert de politie ook of je wel een autoverzekering hebt en of deze nog geldig is. Autoverzekeringen worden doorgaans voor 1 jaar afgesloten en je zal jaarlijks een nieuwe 'groene kaart' krijgen om in jouw auto te leggen.
Een autoverzekering is verplicht omdat je de veroorzaker van een ongeval kan zijn. Je kan botsen tegen een andere auto, een fiets of zelfs een gebouw. In deze gevallen kan je stoffelijke of lichamelijke schade veroorzaken en daarvoor zal jij moeten opdraaien. Daarom is de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) een verplichte autoverzekering. Deze dekt alle schade die je veroorzaakt bij anderen. Als je dus voor tienduizenden euro's schade veroorzaakt, dan zal jouw autoverzekering tussenkomen.
Als je betrokken geraakt bij een ongeval en je bent niet in fout, dan zal je vergoed worden. Zelfs al heeft de veroorzaker van het ongeval geen geld op zijn rekening staan.
De schade aan jouw eigen voertuig wordt niet gedekt door de verplichte autoverzekering BA. Daarom zijn er uitbreidingen mogelijk in de vorm van een mini-omnium of full-omnium verzekering. De kostprijs van de autoverzekering zal hierdoor gevoelig stijgen. Om goed te vergelijken tussen de verschillende verzekeraars, is het daarom aan te raden om een autoverzekering simulatie te maken bij een aantal aanbieders.
27 september 2023
Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.
01 mei 2023
Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.
19 januari 2023
In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.
06 december 2022
Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.
08 mei 2022
De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
20 februari 2022
Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.
24 januari 2022
Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.
09 september 2021
De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.