Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom is een autoverzekering verplicht?

Waarom is een autoverzekering verplicht?

Waarom is een autoverzekering verplicht?

19 januari 2020 - door Redactie

Je kan je verzekeren tegen allerlei mogelijke schade, maar daar ben je vaak vrij in. Sommige verzekeringen zijn echter wel verplicht, zoals de autoverzekering. Waarom is dat juist?

Als je met de wagen op de baan gaat, zijn er een aantal verplichtingen waar je moet aan voldoen. Zo moet je voertuig gekeurd zijn en moet je beschikken over een geldig rijbewijs. Bij een controle door de politie moet je dit kunnen voorleggen. Meestal controleert de politie ook of je wel een autoverzekering hebt en of deze nog geldig is. Autoverzekeringen worden doorgaans voor 1 jaar afgesloten en je zal jaarlijks een nieuwe 'groene kaart' krijgen om in jouw auto te leggen.

Verzekering tegen schade aan derden

Een autoverzekering is verplicht omdat je de veroorzaker van een ongeval kan zijn. Je kan botsen tegen een andere auto, een fiets of zelfs een gebouw. In deze gevallen kan je stoffelijke of lichamelijke schade veroorzaken en daarvoor zal jij moeten opdraaien. Daarom is de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) een verplichte autoverzekering. Deze dekt alle schade die je veroorzaakt bij anderen. Als je dus voor tienduizenden euro's schade veroorzaakt, dan zal jouw autoverzekering tussenkomen. 

Als je betrokken geraakt bij een ongeval en je bent niet in fout, dan zal je vergoed worden. Zelfs al heeft de veroorzaker van het ongeval geen geld op zijn rekening staan.

Uitbreidingen mogelijk

De schade aan jouw eigen voertuig wordt niet gedekt door de verplichte autoverzekering BA. Daarom zijn er uitbreidingen mogelijk in de vorm van een mini-omnium of full-omnium verzekering. De kostprijs van de autoverzekering zal hierdoor gevoelig stijgen. Om goed te vergelijken tussen de verschillende verzekeraars, is het daarom aan te raden om een autoverzekering simulatie te maken bij een aantal aanbieders.


Laatste artikels over Verzekeren

Corona Direct gaat op in Belfius Direct Verzekeringen

27 september 2023

Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.


Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.


Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.Advertentie


Populair op FiWe.be