22 maart 2020 - door Redactie
De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.
Heel wat werknemers die met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden zitten met vragen. De banken hadden daarom reeds opgeroepen om betalingsproblemen te melden. De afbetaling van een hypotheek pauzeren kan namelijk altijd. Door de huidige coronacrisis zijn er echter duidelijke afspraken vastgelegd tussen de regering, de banken en de Nationale bank.
Gezinnen, zelfstandigen en bedrijven die met betalingsproblemen geconfronteerd worden, kunnen een uitstel van betaling vragen. De banken zullen dit toestaan tot en met 30 september 2020, zonder dat er kosten worden aangerekend. Voorwaarde is wel dat er op 1 februari nog geen betalingsachterstand was.
Een woonkrediet kan dus zonder kosten voor een half jaar worden gepauzeerd.
Voor zelfstandigen en bedrijven die nood hebben aan geld, werd een garantieregeling uitgewerkt. De regering reserveert 50 miljard euro om nieuwe kredieten te dekken. Alle nieuwe leningen tot en met 30 september vallen onder deze regeling. Op deze manier wordt voorkomen dat de kredietverlening in ons land zou stilvallen omdat de risico's door de coronacrisis veel hoger liggen. De kans dat er kredietverliezen geboekt zullen worden is namelijk groot.
De banken zullen de eerste 3% van de verliezen volledig zelf dragen. De verliezen tussen 3% en 5% zullen voor de helft door de overheid en de helft door de banken gedragen worden. Bij de verliezen boven de 5% neemt de overheid 80% voor zijn rekening en de banken slechts 20%.
Als de crisis beperkt blijft, komen zowat alle verliezen bij de banken terecht. Komt er echter een diepere crisis, dan zijn de afspraken over het bijspringen van de overheid vandaag al vastgelegd. Dat zorgt voor rust in de financiële sector, waardoor die zijn rol als kredietverlener ten volle kan opnemen.
Minister van Financiën Alexander De Croo bevestigt dat deze afspraken werden gemaakt om te voorkomen dat gezonde bedrijven overkop gaan en om gezinnen met betalingsmoeilijkheden te helpen.
Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, noemt de operatie een financiële bazooka. Over de voorbije tien jaren bedroeg het maximale kredietverlies in de financiële sector ongeveer 1%. Door alvast 50 miljard euro uit te trekken is België gewapend om een crisis aan te pakken die veel zwaarder is dan de financiële crisis van 2008-2009.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.