Je bent hier: Home > Nieuws > Betalingsuitstel voor woonkredieten

Betalingsuitstel voor woonkredieten

Betalingsuitstel voor woonkredieten

22 maart 2020 - door Redactie

De banksector en de regering hebben afgesproken om getroffen gezinnen en bedrijven betalingsuitstel te geven op hun lening.

Heel wat werknemers die met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden zitten met vragen. De banken hadden daarom reeds opgeroepen om betalingsproblemen te melden. De afbetaling van een hypotheek pauzeren kan namelijk altijd. Door de huidige coronacrisis zijn er echter duidelijke afspraken vastgelegd tussen de regering, de banken en de Nationale bank.

Uitstel van betaling

Gezinnen, zelfstandigen en bedrijven die met betalingsproblemen geconfronteerd worden, kunnen een uitstel van betaling vragen. De banken zullen dit toestaan tot en met 30 september 2020, zonder dat er kosten worden aangerekend. Voorwaarde is wel dat er op 1 februari nog geen betalingsachterstand was.

Een woonkrediet kan dus zonder kosten voor een half jaar worden gepauzeerd.

Garantieregeling

Voor zelfstandigen en bedrijven die nood hebben aan geld, werd een garantieregeling uitgewerkt. De regering reserveert 50 miljard euro om nieuwe kredieten te dekken. Alle nieuwe leningen tot en met 30 september vallen onder deze regeling. Op deze manier wordt voorkomen dat de kredietverlening in ons land zou stilvallen omdat de risico's door de coronacrisis veel hoger liggen. De kans dat er kredietverliezen geboekt zullen worden is namelijk groot.

De banken zullen de eerste 3% van de verliezen volledig zelf dragen. De verliezen tussen 3% en 5% zullen voor de helft door de overheid en de helft door de banken gedragen worden. Bij de verliezen boven de 5% neemt de overheid 80% voor zijn rekening en de banken slechts 20%.

Als de crisis beperkt blijft, komen zowat alle verliezen bij de banken terecht. Komt er echter een diepere crisis, dan zijn de afspraken over het bijspringen van de overheid vandaag al vastgelegd. Dat zorgt voor rust in de financiële sector, waardoor die zijn rol als kredietverlener ten volle kan opnemen.

Bazooka

Minister van Financiën Alexander De Croo bevestigt dat deze afspraken werden gemaakt om te voorkomen dat gezonde bedrijven overkop gaan en om gezinnen met betalingsmoeilijkheden te helpen.

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, noemt de operatie een financiële bazooka. Over de voorbije tien jaren bedroeg het maximale kredietverlies in de financiële sector ongeveer 1%. Door alvast 50 miljard euro uit te trekken is België gewapend om een crisis aan te pakken die veel zwaarder is dan de financiële crisis van 2008-2009.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be