Je bent hier: Home > Nieuws > Minder vraag naar cash door coronacrisis

Minder vraag naar cash door coronacrisis

Minder vraag naar cash door coronacrisis

23 april 2020 - door Redactie

Winkels geven momenteel duidelijk de voorkeur aan elektronische betalingen. Het aantal geldafhalingen aan de bankautomaten valt dan ook flink terug.

Volgens De Tijd is het aantal geldafhalingen met zo'n 50% gedaald sinds de start van de lockdown. Dit komt omdat de meeste handelszaken vragen om met de kaart te betalen. Daarnaast zijn heel wat zaken waar veel met cash betaald wordt ook verplicht gesloten. Denk maar aan de cafés of restaurants, waar vaak fooien in cash worden gegeven.

Door het beperkt aantal geopende winkels kelderen ook de transacties met bank-of kredietkaarten. Bij de meeste mensen blijven de betalingen beperkt tot de supermarkt, de apotheek en online webshops. Een dagje gaan shoppen op de Meir is al een tijdje niet meer mogelijk. Heel wat occasionele betalingen vinden dus niet meer plaats.

Een opvallende groei is wel weggelegd voor het contactloos betalen. Kleinere bedragen kan je afrekenen door je bankkaart naast de terminal te houden, zodat je geen pincode moet intoetsen. De limiet op deze bedragen werd recent opgetrokken van 25 naar 50 euro. Pas wanneer je in totaal voor meer dan 100 euro contactloos betaald hebt, moet je opnieuw je pincode intoetsen. Daarna kan je terug contactloos betalen.

Nog niet alle bankkaarten zijn uitgerust met de contactloze technologie. De oudere bankkaarten hebben vaak nog geen benodigde NFC chip ingebouwd. Zo'n 25% van de kaarten moet nog vervangen worden door een nieuw exemplaar die wel contactloze betalingen mogelijk maakt.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be