Je bent hier: Home > Nieuws > Traditionele banken hebben ondoorzichtige verdienmodellen

Traditionele banken hebben ondoorzichtige verdienmodellen

Traditionele banken hebben ondoorzichtige verdienmodellen

15 november 2020 - door Redactie

Neobanken proberen met een maandelijks abonnement de bankenwereld op zijn kop te zetten. Op het eerste zicht zijn de abonnementen eerder duur, maar is dat ook zo?

Uit een onderzoek van Aion Bank blijkt dat Belgen meer transparantie willen van hun bank. Het aanrekenen van teveel kosten is voor 37% van de respondenten een reden om van bank te veranderen. Ook betere rentevoeten kunnen 1 op de 3 klanten overtuigen om naar een andere bank over te stappen.

Volgens Rik Coeckelbergs, CEO en oprichter van Banking Scene, beseffen mensen niet goed welke verborgen kosten allemaal in rekening worden gebracht. Door de financiële toezichthouder worden banken wel verplicht om deze vergoedingen bekend te maken, maar de doorsnee consument doet geen moeite om te vergelijken of om te kijken of het elders goedkoper kan.

Een bekend voorbeeld zijn de instap-en uitstapkosten bij het beleggen in fondsen. Traditionele banken rekenen hier al snel 2 tot 3% instapkosten aan. De consument betaalt dan 200 tot 300 euro als hij voor 10.000 euro in een fonds wil stappen. Wat hij echter niet beseft is dat er banken zijn zoals MeDirect die deze kosten niet aanrekenen of gewoon een vast tarief van bijvoorbeeld 15 euro hanteren.

Aion Bank werkt bijvoorbeeld zelf met een allesomvattend lidmaatschap dat maandelijks aangerekend wordt. Er is een light lidmaatschap van 1,90 euro per maand en een premium lidmaatschap van 19 euro per maand. Bij het premium lidmaatschap krijgen de klanten een kredietkaart en toegang tot hoogrentende spaarrekeningen, goedkope leningen en beleggingen zonder kosten. Aion Bank maakt gebruik van Exchange Traded Funds om een portefeuille op maat samen te stellen. Je betaalt hierbij geen instapkosten, beheersvergoedingen, advieskosten of uitstapkosten. De abonnementskost kan zo al snel terugverdiend worden.

Bij de traditionele banken brengt sparen trouwens niets meer op. Zeer recent nog maakte Triodos bank de overstap naar niet-gereglementeerde rekeningen, zodat ze de wettelijke minimumrente van 0,11% niet meer moeten aanbieden. ING kondigde dan weer aan dat het een negatieve rentevoet zou aanrekenen voor grote spaarders.


Laatste artikels over Bankieren

KBC lanceert Wero: een grensverleggende betaaloplossing

07 juli 2024

De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.


Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.Advertentie


Populair op FiWe.be