Je bent hier: Home > Nieuws > Bankgeheim toch op de helling ondanks bezwaren privacywaakhond

Bankgeheim toch op de helling ondanks bezwaren privacywaakhond

Bankgeheim toch op de helling ondanks bezwaren privacywaakhond

05 december 2020 - door Redactie

Gisteren plaatste de Gegevensbeschermingsautoriteit in de krant De Tijd vraagtekens bij de plannen van de regering over de inzage van bankrekeningen.

Momenteel wordt in het CAP (Centraal Aanspreekpunt) al informatie verzameld die door buitenlandse banken worden gedeeld. Door de zogenaamde Common Reporting Standard wisselen haast 100 landen de gegevens van financiële rekeningen uit, om belastingontduiking tegen te gaan. De Belgische fiscus krijgt zo meteen een zicht op hoeveel geld er op een buitenlandse bankrekening van een Belgische onderdaan staat.

Voor de binnenlandse rekeningen is dergelijke informatie momenteel niet beschikbaar. De fiscus kan in het CAP alleen zien hoeveel zichtrekeningen en spaarrekeningen een belastingplichtige heeft. Bij eventuele vermoedens van fraude kan de bank wel verplicht worden om het saldo van een rekening mee te delen.

De regering De Croo wil dit proces sneller laten verlopen en wil dat banken elk jaar het rekeningsaldo meedelen aan het CAP. Je rekeningstand is dan niet langer geheim. Niet alleen de bankrekeningen, maar ook bepaalde verzekeringscontracten zullen daarbij in zicht komen. Op die manier krijgt de fiscus meteen een beeld van hoeveel kapitaal een belastingplichtige bezit.

In De Tijd merkt de Gegevensbeschermingsautoriteit op dat het wetsontwerp van de regering niet voldoet aan de Europese privacyregels. In een advies worden de plannen van de regering bijzonder verregaand genoemd en wordt gewag gemaakt van een onnodige centralisatie van iemands financiële gegevens.

De regering is echter niet onder de indruk. Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem zal het wetsontwerp wel de GDPR toets kunnen doorstaan. Hij onderstreept dat het nuttig kan zijn voor het snel oprollen van misdaadnetwerken en het ontdekken van belastingfraude. Regeringspartij sp.a vindt het advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit dan weer absurd omdat de rekeningstand van een buitenlandse rekening al jaren wordt meegedeeld aan de fiscus, zonder dat daarbij vraagtekens geplaatst worden over de privacy. Volgens de partij mag dit dan evengoed voor binnenlandse rekeningen zo gebeuren.


Laatste artikels over Bankieren

KBC lanceert Wero: een grensverleggende betaaloplossing

07 juli 2024

De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.


Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.



Advertentie


Populair op FiWe.be