Je bent hier: Home > Nieuws > Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

Vlaamse regering zet in op digitalisering vastgoedverkoop

04 januari 2021 - door Redactie

Wie in België een bouwgrond of een huis koopt, krijgt te maken met een hele papierwinkel die maanden in beslag kan nemen. Dat zou in de toekomst in één tot twee dagen moeten lukken.

De documenten die voorgelegd en gecontroleerd moeten worden zijn ondermeer het bodemattest, het keuringsverslag van de elektriciteit, EPC attest enzovoorts. Daarnaast moet de notaris onderzoeken of er een voorkooprecht op het vastgoed rust en moeten de kadastrale gegevens gecontroleerd worden. Al dat opzoekwerk of het aanvragen van de nodige attesten kan weken tot maanden in beslag nemen. Door dit hele proces te digitaliseren zou er een grote tijdswinst kunnen geboekt worden.

De regering Jambon zegt dat heel wat documenten reeds in het bezit zijn van de overheid, maar vaak op een andere dienst waardoor er telkens een aparte aanvraag moet gebeuren. Door deze documenten te centraliseren zou de notaris of de vastgoedmakelaar alle nodige informatie te pakken kunnen krijgen in een paar muisklikken.

De overheid bekijkt nu met de vastgoedsector hoe dit gerealiseerd kan worden. Het 'Project Vastgoedinformatie' zou eind 2022 operationeel moeten zijn. De meeste gegevens zullen dan meteen raadpleegbaar zijn, waardoor een vastgoedtransactie op enkele dagen tijd kan afgewikkeld worden. Medewerkers moeten zich dan geen dagenlang bezig houden met opzoekwerk, wat voor een enorme efficiëntiewinst zal zorgen.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be