Je bent hier: Home > Nieuws > Recordprijzen voor Belgisch vastgoed

Recordprijzen voor Belgisch vastgoed

Recordprijzen voor Belgisch vastgoed

08 januari 2021 - door Redactie

De coronacrisis zorgde voor minder transacties op de Belgische vastgoedmarkt, maar er werden wel recordprijzen genoteerd.

In België daalde het aantal transacties in 2020 met 2,7%. In Vlaanderen was er zelfs een terugval met 4,2%. De coronacrisis en de lockdowns zorgden voor een vertraging van de vastgoedmarkt. In de tweede jaarhelft werden de kopers echter opnieuw actief en had de coronacrisis minder effect op het aantal transacties.

Door de lockdown van het voorjaar was er veel meer interesse voor woningen met een tuin of appartementen met een balkon. Ook grotere panden waren meer in trek, omdat thuiswerkers de extra ruimte kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een extra bureau in te richten. De prijs van appartementen met drie slaapkamers zat dan ook stevig in de lift. Tegenover 2019 werden deze appartementen 9,9% duurder.

Ook in de andere categorieën zagen we opvallende stijgingen. Een appartement met twee slaapkamers werd 7,3% duurder en de de appartementen met 1 kamer stegen 5% in prijs. Woonhuizen werden in Vlaanderen gemiddeld 6,7% duurder. Vooral de duurdere huizen, in de categorie boven de 330.000 euro, stegen sterk in prijs.

Vastgoed blijft uiteraard populair als een veilige investering. De meeste mensen vinden het belangrijk om een eigen huis te bezitten. Door de lage rente van woonkredieten blijft de vraag dan ook hoog. De gemiddelde leeftijd van de kopers kwam in 2020 uit op 42 jaar. Zo'n 25% is jonger dan 30 jaar, terwijl zo'n 49% van de kopers tussen de 30 en 50 jaar oud is. Zo'n 20% is tussen de 51 en 65 jaar en slechts 5% is ouder dan 65 jaar.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be