23 mei 2021 - door Redactie
Wie zijn rekeningstand onder nul ziet gaan, krijgt daar een iets goedkopere strafrente voor aangerekend.
Bij een zichtrekening kan je onder nul gaan en zo geld lenen van de bank. De verschuldigde rente ligt echter erg hoog omdat het over een soepel krediet gaat dat steeds opneembaar is. De banken mogen daar momenteel maximaal 14,5% rente voor aanrekenen. Door de lage rentevoeten wordt dit maximum vanaf juni verlaagd naar 13,5%.
Het maximum tarief van de rentevoeten is afhankelijk van het bedrag dat je opneemt. Sta je in het rood voor minder dan 1.250 euro? Dan mag de maximumrentevoet van 13,5% gehanteerd worden. Ga je 1.250 tot 5.000 euro onder nul, dan bedraagt de maximale rente 11,5%. Voor een bedrag boven de 5.000 euro moet je maximaal 10,5% ophoesten.
De rekeningstanden van de Belgen staan tegenwoordig steeds minder onder nul. Dat is een rechtstreeks gevolg van de digitalisering van de banksector. Vroeger wisten mensen immers niet altijd goed hoeveel geld er op hun rekening stond of dat hun salaris al gestort was. Ze moesten zich naar een bankkantoor of een bankautomaat wenden om hun rekeningstand in te kijken. Door de opkomst van het internet bankieren kregen mensen een beter zicht op hun rekeningstand. En tegenwoordig kan de bankrekening door het smartphone bankieren op gelijk welk moment geraadpleegd worden.
Wie regelmatig geconfronteerd wordt met een rekening onder nul, is waarschijnlijk beter af met een persoonlijke lening voor alle doeleinden. Zo beschik je over een cashbuffer en de rentevoeten daarvan liggen gevoelig lager.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.