Je bent hier: Home > Nieuws > Weldra maximumprijs voor zichtrekening

Weldra maximumprijs voor zichtrekening

Weldra maximumprijs voor zichtrekening

03 juli 2021 - door Redactie

De regering en Febelfin werken aan een charter waarbij de banken maximumprijzen krijgen opgelegd voor manuele verrichtingen aan het loket.

Banken willen steeds meer geld aanrekenen voor bepaalde basisdiensten, wat niet naar de zin is van consumentenorganisaties en een groeiend deel van de politiek. Er zijn namelijk nog veel mensen die de digitale trein met moeite kunnen volgen en graag nog beroep doen op verrichtingen aan het loket, maar hiervoor geconfronteerd worden met hoge kosten.

Om tegemoet te komen aan deze groep wordt er gewerkt aan een charter dat voor iedereen een basisbankdienst moet garanderen tegen een maximumprijs van 60 euro per jaar. Klanten zullen voor dit bedrag een zichtrekening kunnen openen waarbij ze recht hebben op minimaal 60 manuele verrichtingen, minstens 24 gratis geldafhalingen per jaar en het gratis afdrukken van rekeninguittreksels in het bankkantoor.

Uiteraard is 60 euro per jaar nog heel prijzig in vergelijking met de vele gratis bankrekeningen zoals die momenteel door neobanken als N26 worden aangeboden. Voor veel 'offline' consumenten zal het evenwel een flinke besparing betekenen. Voor het manueel uitvoeren van een overschrijving wordt al snel 2 euro aangerekend, met uitschieters tot zelfs 6 euro. Bij BNP Paribas Fortis hebben klanten bijvoorbeeld recht op 36 gratis verrichtingen, waarna ze 2 euro betalen voor een papieren overschrijving of 6 euro wanneer ze deze overschrijving meteen via een adviseur aan het loket laten uitvoeren.

Volgens cijfers van verschillende banken doet zo'n 10 tot 25% van het clienteel vrijwel alle verrichtingen via het bankkantoor. Voor deze groep mensen zal dit vanaf volgend jaar wellicht iets goedkoper worden.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be