Je bent hier: Home > Nieuws > Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

Lagere registratierechten: vastgoedkopers willen akte uitstellen

12 december 2021 - door Redactie

Vanaf 1 januari betaal je slechts 3% registratierechten in plaats van 6%. Zo'n 4 op de 10 kopers proberen dan ook de ondertekening van de akte uit te stellen.

De makelaarsgroep ERA ondervroeg 1.500 Vlamingen en concludeerde dat zo'n 40% van de mensen graag wil wachten met het notarisbezoek om de akte van een nieuwe woning te ondertekenen. Wie een eigen woning koopt, zal de registratierechten zien dalen van 6% naar 3%. Dat kan al snel enkele duizenden euro's voordeel opleveren. Dit tarief is geldig bij de aankoop van een eerste woning, maar ook bij de aankoop van een nieuwe woning als je de huidige woning verkoopt.

Wie een oudere woning koopt en vervolgens een renovatie uitvoert, om het energieverbruik van de woning fors te verbeteren, kan de registratierechten zelfs zien dalen tot 1%. Het geld dat uitgespaard wordt op de registratierechten kan dan ook rechtstreeks gebruikt worden voor de energetische renovatie.

Tweede verblijf

Voor wie wil investeren in vastgoed, als tweede verblijf of om te verhuren, is er minder goed nieuws. In dat geval stijgen de registratierechten van 10% naar 12%. Deze kopers willen uiteraard de akte zo snel mogelijk ondertekenen om de hogere registratierechten te vermijden.

Drukte bij de notaris

De notarissen verwachten wel een drukke periode in het begin van 2022. Ten eerste omdat kopers de ondertekening van de akte willen uitstellen, maar ook omdat er een groep van kopers is die simpelweg de aankoop van een woning heeft uitgesteld.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be