Je bent hier: Home > Nieuws > Is contactloos betalen wel veilig?

Is contactloos betalen wel veilig?

Is contactloos betalen wel veilig?

26 januari 2022 - door Redactie

Het één programma Factcheckers onderzocht of je makkelijk geld kan stelen met contactloze betalingen.

Contactloos betalen is erg handig en snel. Je houdt jouw bankkaart in de buurt van de betaalterminal en de betaling wordt uitgevoerd. Het één programma Factcheckers trok de straat op en probeerde zo geld te ontfutselen van argeloze voorbijgangers. Door een terminal dicht tegen mensen te houden lukte dit ook.

De programma makers kochten een betaalautomaat, koppelden deze aan hun bankrekening en konden vervolgens betalingen ontvangen. Dit lukt uiteraard wanneer een bankkaart op het toestel wordt gelegd. Om dit op straat toe te passen bij voorbijgangers is het wel nodig dat je weet waar iemand zijn portefeuille draagt. Door mensen aan de praat te houden kon een tweede persoon vrij snel zijn slag slaan.

Fraude komt vrijwel niet voor

Volgens bankenfederatie Febelfin komt deze vorm van diefstel niet voor in België. Klanten merken via mobiel bankieren al snel dat er geld van de rekening is verdwenen. Sommige bankapps sturen zelfs push berichten wanneer er een betaling werd uitgevoerd. Wanneer de klant een dergelijke betaling meldt bij de bank, kan het al snel onderzocht worden. De bank kan zien naar welke bankrekening het geld gaat, waarna de oplichters kunnen gevat worden.

Een bankrekening openen kan uiteraard niet zonder je identiteit te bewijzen. Voor criminelen is deze vorm van fraude dan ook niet aantrekkelijk, omdat ze zeer snel door de mand zouden vallen.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be