Je bent hier: Home > Nieuws > Phishingfraude neemt af

Phishingfraude neemt af

Phishingfraude neemt af

04 mei 2022 - door Redactie

Door sensibiliseringsacties bij consumenten en strengere monitoring door de banken neemt de schade door phishing eindelijk af.

In 2021 werd volgens Febelfin 9 miljoen euro minder buit gemaakt door phishing. Tegenover 2020 gaat het over een daling van meer dan 26%. Dat is goed nieuws, maar andere fraude vormen zijn helaas in opmars.

Monitoring door banken

Banken hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in software die frauduleuze transacties kan herkennen. Op deze manier worden zo'n 75% van deze overschrijvingen tegen gehouden. Toch is er vorig jaar nog voor zo'n 25 miljoen euro geld gestolen via phishing.

Bij phishing slaagt een crimineel er doorgaans in om ofwel de volledige controle van een account over te nemen, ofwel slagen ze er in om nietsvermoedende gebruikers transacties te laten ondertekenen. In veel gevallen wordt dan de website van de bank nagebootst en moet de klant een transactie ondertekenen om bijvoorbeeld het sluiten van zijn rekening te voorkomen. Phishing mails proberen slachtoffers onder druk te zetten om snel te reageren. Ze proberen mensen allerlei zaken wijs te maken en slagen daar ook vaak in. Denk maar aan de mails die melden dat er een digitale handtekening nodig is om geld terug te krijgen van de belastingaangifte.

Andere fraude vormen in opmars

Criminelen proberen steeds vaker mensen op een andere manier om de tuin te leiden. Ze proberen de slachtoffers te overtuigen om bepaalde overschrijvingen te doen. En ook hier zijn de criminelen vindingrijk. Denk bijvoorbeeld aan sms verkeer dat zogezegd van een zoon of dochter komt die om hulp vraagt om een rekening te betalen. In veel gevallen halen ze informatie van sociale media om een vraag om hulp zo geloofwaardig mogelijk te maken.

Wanneer je een dergelijke vraag om hulp krijgt, bel je best eerst met de persoon in kwestie om af te toetsen of dit wel klopt. Ga nooit zomaar in op hulpvragen via sms, WhatsApp of Facebook berichten.


Laatste artikels over Bankieren

KBC lanceert Wero: een grensverleggende betaaloplossing

07 juli 2024

De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.


Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.Advertentie


Populair op FiWe.be