Je bent hier: Home > Nieuws > NewB doekt bankactiviteiten op

NewB doekt bankactiviteiten op

NewB doekt bankactiviteiten op

27 oktober 2022 - door Redactie

De kogel is door de kerk. De ethische bank NewB laat het doek vallen over de bankactiviteiten en ook de andere activiteiten staan op de helling

NewB slaagde er recent niet in om 40 miljoen euro bijkomend kapitaal te verzamelen om de bankactiviteiten te financieren, waardoor ze haar banklicentie zou kwijtspelen. Daarom werden geen nieuwe bankklanten meer aanvaard en werden geen nieuwe kredieten meer verleend. De bestaande klanten worden gevraagd om hun geld over te maken aan een andere bank, wat zonder al te veel rompslomp kan gedaan worden via de bankoverstap dienst. Het gaat over zo'n 20.000 klanten.

Overige activiteiten

De coöperanten moeten nu beslissen wat er met de overige activiteiten zal gebeuren, gezien daar in veel gevallen geen banklicentie voor nodig is. Kredieten kunnen bijvoorbeeld onder een andere licentie aangeboden worden. NewB heeft momenteel voor zo'n 5 miljoen euro kredieten open staan, wat op zich niet veel voorstelt.

Verder zijn er ook de verzekeringen, waar NewB een kleine portefeuille van zo'n 4.000 klanten heeft. NewB doet dit als verzekeringsagent en verkoopt dus verzekeringen van andere partijen. Deze portefeuille zou aan een andere agent kunnen overgedragen worden of de klanten zouden zelf een nieuwe agent kunnen kiezen.

Groot verlies

Eind november beslissen de coöperanten of ze deze activiteiten nog verder zetten zonder banklicentie, maar de kans is groot dat ze de bittere pil doorslikken. Er werd 50 miljoen euro in NewB gepompt en zowat de helft van dat kapitaal is momenteel al opgesoupeerd. Het collectief ontslag van de personeelsleden zal het kapitaal verder doen slinken, waardoor de coöperanten een groot verlies zullen moeten slikken.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be