09 november 2017 - door Redactie
Wie nu een persoonlijke lening afneemt moet daar minder kosten op betalen dan enkele jaren terug. Het blijft natuurlijk de moeite om verschillende aanbieders te vergelijken, want daar kan er nog verschil gemaakt worden als kredietnemer.
Een persoonlijke lening is een ideale oplossing voor als je even in geldnood zit. Dat kan een klein bedrag zijn voor een wasmachine die het even laat afweten, maar ook hogere bedragen om een reisje te betalen bijvoorbeeld. Je krijgt het geld op jouw bankrekening gestort dus je kan zelf beslissen hoe het wordt uitgegeven. Het spreekt voor zich dat je de lening, kapitaal inclusief intresten, moet terugbetalen aan de bank.
De lage tarieven zijn wel interessant, maar laat je niet door het eerste beste aanbod overhalen. Het verdienmodel van banken is net in de intresten verwerkt. Momenteel hanteert Beobank een tarief van 4,99% voor een comfortlening voor een bedrag tot 7500 euro. Sommige andere aanbieders hanteren tarieven die de 10% naderen. Op een periode van 3 jaar is dit een groot verschil in extra kosten die je moet afbetalen.
Elke bank mag vrij hun kostentarieven bepalen. Er zijn wel wettelijke maxima vastgelegd. Een lening tot 1250 euro mag maximaal 18,50% intresten hebben. Een krediet tussen 1250 euro en 5000 euro heeft een maximale rentevoet van 12,50%. En bij een bedrag hoger dan 5000 euro zakt het nog verder tot maximaal 10%.
Elke zes maanden kunnen deze percentages herbekeken worden. Merk je op dat een bank meer dan deze wettelijke tarieven vraagt, dan heb je het recht om een volledige kwijtschelding van de aangerekende kosten te verkrijgen.
Een persoonlijke lening afsluiten kan via een bankkantoor of een website van een bank. Het is een krediet zonder al te veel formaliteiten. Je hoeft ook geen facturen voor te leggen om je aankopen te bewijzen.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.