Je bent hier: Home > Nieuws > De voor- en nadelen van contactloos betalen

De voor- en nadelen van contactloos betalen

De voor- en nadelen van contactloos betalen

15 november 2022 - door Laurens

We hebben vast allemaal wel al eens contactloos betaald. Contactloos betalen wil zeggen dat je jouw bankkaart niet langer meer in de terminal moet stoppen en dat je in veel gevallen zelfs geen code meer hoeft in te voeren voor kleine bedragen.

Worden de bedragen groter? Dan hoef je nog steeds je kaart niet in de terminal te steken, maar je moet wel jouw code invoeren om de transactie te bevestigen. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van contactloos betalen? In dit artikel spreken we niet over een bepaald onderzoek, maar geven we wel onze eigen mening. Je hoeft daar niet noodzakelijk mee akkoord te gaan.

De voordelen van contactloos betalen

Het grootste voordeel van contactloos betalen is natuurlijk dat het heel snel gaat. Zeker voor de kleinere bedragen waarbij je geen pincode meer hoeft in te geven. Je wandelt bijvoorbeeld de bakker binnen, je bestelt een brood, je vraagt om contactloos te betalen en op enkele seconden is de transactie voltooid. 

Aan de andere kant is het ook een goede zaak naar hygiëne toe. Wanneer de coronamaatregelen in voege waren, dan werd er aan heel wat betaalterminals ontsmettingsalcohol voorzien. Het spreekt voor zich dat een toestel waar iedereen met zijn handen aanzit, vol bacteriën zou moeten zitten. Wanneer je contactloos gaat betalen (uiteraard als er niet om je pincode wordt gevraagd) dan hoef je de terminal met geen vinger aan te raken.

Tot slot zou het er ook kunnen voor zorgen op termijn dat jouw kaart langer kan meegaan, wat weer goed is voor het milieu. Nu hadden veel mensen na verloop van tijd steeds het probleem dat de chip niet meer leesbaar was, door de kaart steeds in en uit zo’n toestel te schuiven. Als alles contactloos gaat, dan zou de kaart in onze ogen langer moeten kunnen meegaan. Of dat echt het geval is, dat zullen we in de toekomst pas zien.

Maar er zijn ook nadelen

Naast de voordelen, heeft contactloos betalen ook zeker enkele nadelen. Zo zijn er nog veel mensen die twijfelen aan de veiligheid van het systeem. Als je een bepaalde transactie kunt laten doorgaan, zonder zelfs maar een pincode in te geven, dan zouden mensen ook gewoon je geld digitaal kunnen stelen door met een terminal dicht genoeg bij je kaart te komen. Dit gebeurt in de praktijk inderdaad ook soms, maar deze vorm van fraude komt weinig voor omdat de dieven meteen door de mand vallen. Toch werkt men eraan om dit soort praktijken steeds moeilijker en moeilijker te maken. Er bestaan nu zelfs al bepaalde portefeuilles die ervoor zorgen dat de gegevensoverdracht tussen de terminal en de kaart niet kunnen doorgaan. Wil je weten hoe veilig het echt is? Dan vraag je dat best even na bij je bank. Zij zijn de enigen die je kunnen adviseren over wat je best wel en niet kunt doen.

Daarnaast nog een subjectief nadeel. Wij hebben het gevoel of je door middel van een contactloze betaling soms meer geld gaat uitgeven. Het lijkt namelijk zo onwerkelijk dat je betaalt voor iets, omdat het zo vlot gaat. Herinner je gewoon steeds dat ook dat geld gewoon van je rekening gaat.


Laatste artikels over Bankieren

KBC lanceert Wero: een grensverleggende betaaloplossing

07 juli 2024

De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.


Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.Advertentie


Populair op FiWe.be