Je bent hier: Home > Nieuws > In het rood staan is weer duurder

In het rood staan is weer duurder

In het rood staan is weer duurder

13 december 2022 - door Redactie

Vanaf deze maand wordt er een hogere rente aangerekend als je met jouw bankrekening in het rood gaat.

Een kredietopening op een zichtrekening is een erg soepele lening. Wanneer je tijdelijk even geld tekort hebt, kan je met jouw rekening onder nul gaan. In de volksmond wordt gezegd dat je in het rood staat of een debetstand hebt. Wanneer je opnieuw over voldoende fondsen beschikt komt je rekening opnieuw boven nul. 

Nieuwe maximale tarieven

Met de bank zal je een limiet afspreken voor de debetlijn, je mag dan bijvoorbeeld maximaal 1.250 of maximaal 2.500 euro in het rood staan. Deze vorm van krediet is bedoeld voor eerder uitzonderlijke situaties en daarom wordt er ook een erg hoge rentevoet gehanteerd. Omdat de marktrente aan het stijgen is, wordt ook de maximale rente van kredietopeningen opgetrokken. Tot een roodstand van 1.250 euro gaat het over een rentevoet van maximaal 11,50%. Boven dat bedrag wordt een rente aangerekend van maximaal 8,50%.

Invloed bankapps

Febelfin maakte eerder dit jaar bekend dat zo'n 6,1% van alle zichtrekeningen eind 2021 in het rood stond. Het aantal rekeningen in het rood is de laatste jaren opnieuw opgelopen, vermoedelijk door de coronacrisis die voor krapte gezorgd heeft. Over een wat langere termijn bekeken is het aantal rekeningen onder nul fors gedaald. In 2014 stond namelijk nog meer dan 9% van de rekeningen in het rood. Een mogelijke verklaring is de opmars van de bankapps op smartphones. Mensen kunnen nu overal het saldo van hun bankrekening raadplegen, waardoor ze kunnen bijsturen als de centen bijna op zijn.


Laatste artikels over Bankieren

KBC lanceert Wero: een grensverleggende betaaloplossing

07 juli 2024

De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.


Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.Advertentie


Populair op FiWe.be