Je bent hier: Home > Nieuws > Lage rente blijft stimulans voor vastgoedinvesteringen

Lage rente blijft stimulans voor vastgoedinvesteringen

Lage rente blijft stimulans voor vastgoedinvesteringen

24 april 2017 - door Redactie

Ook in 2016 is de lage rente een belangrijke stimulans gebleven voor de aantrekkende vastgoedmarkt. Tegenover 2015 waren er ruim 8 procent meer transacties.

De ultralage rente blijft erg interessant om meer te lenen en te investeren in vastgoed zoals een eigen woning, een buitenverblijf of een opbrengstpand. Vorig jaar werd er vooral geleend voor de aankoop van bestaande panden. Minder dan 20% van de leningen was bestemd voor nieuwbouw.

Wat nieuwbouw betreft werden er vooral veel nieuwe appartementen bijgebouwd, dicht tegen of middenin de dorpscentra. Ondanks de sterke toename blijven deze appartementen vlot verkopen. Er zijn ook steeds meer alleenstaanden die de vraag naar eenkamerflats de hoogte in duwen. Een extra slaapkamer maakt de prijs van een appartement gemiddeld gezien ook ruim één derde duurder.

Wat de prijzen betreft werden de woonhuizen gemiddeld gezien 1% duurder. Er zijn enkele regionale uitschieters met stijgingen tot zo'n 5% of dalingen tot zo'n 3%. De appartementen werden een kleine 4% duurder en de bouwgronden werden in de meeste regio's ook enkele procenten duurder.

Ook voor 2017 worden bescheiden prijsstijgingen verwacht, die mogelijk zelfs onder de inflatie uitkomen. De rente zal nog laag blijven en het aantal transacties zal hoog blijven, waardoor ook het risico op een stevige prijscorrectie laag blijft.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be