Je bent hier: Home > Nieuws > Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

Alleen ezels lenen hun bankkaart uit

10 juni 2019 - door Redactie

Jongeren lopen soms in de val om hun bankkaart uit te lenen aan een onbekende, in ruil voor wat extra zakgeld. Wat ze niet beseffen is dat hun rekening op die manier gebruikt wordt om crimineel geld te verplaatsen.

Begin deze maand verscheen er weer een verhaal in de media van een 16-jarige die onbewust medeplichting werd aan criminele fraude. Het nietsvermoedende slachtoffer werd ingeschakeld als 'money mule' of geldezel en zijn bankrekening werd misbruikt door de criminelen. In dit geval ging het over criminelen die via phishing geld konden stelen van andere bankrekeningen. Ze voerden een overschrijving uit naar de rekening van de geldezel en gingen vervolgens met de bankkaart het geld cash afhalen. Zo houdt het spoor op bij de bankrekening van de geldezel. Deze komt hierdoor zelf in de problemen en de echte dief verwijnt uiteraard met de noorderzon.

De fraudeurs proberen jongeren te ronselen aan de schoolpoort of via sociale media zoals Instagram, WhatsApp of Telegram. Ze beloven de jongeren een makkelijke manier om snel geld te verdienen. Het enige wat ze moeten doen is hun bankkaart en pincode afgeven. 

Vaak wordt er ook gewerkt met andere smoezen. In het bovenstaande geval ging het over een oplichter die beweerde een bankrekening nodig te hebben om een bromfiets te kunnen betalen. De jongere zou in ruil 30 euro krijgen maar zag daarna zijn bankkaart niet meer terug. Ondertussen was er 20.000 euro op zijn bankrekening verschenen, waarvan 13.000 euro weer werd afgehaald voor de bank de rekening in kwestie blokkeerde wegens de verdachte transacties.

Het gestorte geld was afkomstig van phishing, waarbij de criminelen de website van een bank nabootsen en zo geld kunnen stelen van de bankrekeningen van nietsvermoedende gebruikers. Het geld is ook vaak afkomstig van particulieren die denken dat ze iets kopen, zoals bijvoorbeeld tickets voor een uitverkocht concert. Zo worden er ook vaak zoekertjes geplaatst op tweedehandswebsites, waarbij de oplichters allerlei producten verkopen die uiteraard nooit geleverd worden. De kopers maken het geld over op de rekening van de geldezel en wanneer blijkt dat ze opgelicht zijn dienen ze ook vaak klacht in. 

Als geldezel ben je strafbaar: je bent altijd verantwoordelijk voor de transacties op je bankrekening. Je kan dan ook veroordeeld worden voor zaken als oplichting, witwassen en fraude. Daar kunnen straffen tegenoverstaan en de bank kan het gestolen bedrag proberen te verhalen op de geldezel, waardoor de jongere met een grote schuld wordt opgezadeld. Banken kunnen ook weigeren om je in de toekomst nog een rekening te geven, waardoor potentiële werkgevers ook geen loon kunnen overmaken op jouw rekening.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be