Je bent hier: Home > Nieuws > Verdere consolidatie in de Belgische bankensector

Verdere consolidatie in de Belgische bankensector

Verdere consolidatie in de Belgische bankensector

08 december 2019 - door Redactie

De overname van AXA door Crelan is nog niet achter de rug of het volgende overnamedossier ligt al op tafel. Deze keer staat Bank Nagelmackers te koop.

Bank Nagelmackers bestaat al sinds 1747 en is zo de oudste bank van het land. De naam verdween echter een tijdje van het toneel en de activiteiten werden verdergezet onder Delta Lloyd Bank. In oktober 2015 kocht het Chinese Anbang de bank en na een restyling werd besloten om de naam Bank Nagelmackers opnieuw van onder het stof te halen.

Er werd getracht een nieuwe brede totaalspeler in de markt te zetten, maar dat plan bleek niet aan te slaan. Daarom werd meer de kaart getrokken van vermogensbeheer en private banking. Maar ondanks deze nieuwe richting bleef de bank wel reguliere bankdiensten als leningen en spaarrekeningen aanbieden.

Anbang startte zo'n vijftien jaar geleden als een kleine autoverzekeraar, maar rijgde in een rotvaart de overnames aan elkaar. De groep kwam echter de laatste jaren in de problemen en werd volledig genationaliseerd. China moest miljarden in Anbang pompen om een faillissement te vermijden en de groep wordt momenteel ontmanteld. Om die reden werd onlangs Fidea verzekeringen verkocht aan Baloise en nu staat dus ook Bank Nagelmackers in de etalage.

Omdat banken steeds minder verdienen aan hun klassieke activiteiten zijn klanten die beleggen interessant. Door de focus op vermogensbeheer is Bank Nagelmackers daarom een gegeerde bruid. Er zouden al verschillende partijen een bod hebben uitgebracht. Er wordt gefluisterd dat Crédit  Mutuel Nord Europe bij de bieders zit. Deze groep is in België al actief met Beobank en als zij het winnende bod doen volgt er mogelijk een fusie tussen de twee banken. Beobank staat momenteel vooral sterk in leningen en een fusie kan dus een strategisch goede beslissing zijn.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be