Je bent hier: Home > Nieuws > Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

Vastgoedtransacties crashen door coronacrisis

06 april 2020 - door Redactie

De lockdown en de coronacrisis hebben een duidelijk effect op het aantal vastgoedtransacties. Notarissen zien het aantal transacties met 27 tot 39% dalen.

In de laatste maanden van 2019 waren er fors meer transacties, omdat de woonbonus werd afgeschaft op 1 januari 2020. Dit zorgde eveneens voor veel meer aanvragen voor woonkredieten. Na deze enorm drukke periode werd dan ook een terugval verwacht, die er ook kwam. Van de start van het jaar tot 17 maart werden er in Vlaanderen dan ook 3,3% minder transacties gerapporteerd.

Om de corona pandemie in te dammen sloten vanaf 13 maart de scholen, cafés en restaurants. Vanaf 18 maart werden de lockdown maatregelen nog verder aangescherpt. In de cijfers van het aantal vastgoed transacties zijn deze maatregelen ook duidelijk zichtbaar.

In de week van 16 maart waren er 27,1% minder transacties in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de week van 23 maart crashten de transacties zelfs met 39,3%. Volgens notaris.be is de kans groot dat het aantal transacties ook in de komende weken zal blijven dalen.

Op de wat langere termijn blijft de impact van de coronacrisis onzeker. Zo zou de vastgoedmarkt veerkrachtig kunnen zijn en sterk kunnen herstellen wanneer de lockdown weer wordt afgebouwd. Anderzijds zou er een grotere impact kunnen zijn, bijvoorbeeld op de bereidheid om woonleningen af te sluiten. In dat geval kunnen zowel het aantal transacties als de prijs onder druk komen te staan.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.Advertentie


Populair op FiWe.be