04 september 2020 - door Redactie
De Belgen gaan steeds minder in het rood op hun bankrekening. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo worden alternatieven steeds vlotter gebruikt.
De krant De Tijd rapporteerde op basis van cijfers van Febelfin dat er zo'n 1,2 miljoen van de 18,7 miljoen zichtrekeningen in het rood stond op het einde van 2019. Dat komt neer op zo'n 6,4 procent van de rekeningen. Vijf jaar eerder stonden nog 9,4% van de rekeningen in het rood.
Een mogelijke verklaring is te vinden in het toenemend gebruik van bankapps, waardoor klanten een beter zicht hebben op hun rekeningstand. Daarnaast parkeren mensen hun geld veel langer op hun zichtrekening, omdat het niet meer loont om geld over te schrijven naar hun spaarrekening. Hierdoor groeien de buffers op de zichtrekeningen aan.
De mogelijkheid om in het rood te gaan is handig als je even een tijdelijk gebrek hebt aan geld. Een goedkope oplossing is het echter niet. Op jaarbasis komt de aangerekende rente al gauw uit boven de 10%. Er zijn dan ook beter oplossingen mogelijk voor wie het einde van de maand niet haalt.
Een eerste alternatief zijn kredietkaarten. Hiermee kan je aankopen doen die je pas later moet betalen. Doorgaans krijg je bij de start van de volgende maand een afrekening van de uitgaven die je deed. Mogelijk is dan het loon gestort en kan de kredietkaartschuld meteen afgelost worden. Lukt dat niet, dan is er nog de mogelijkheid om deze schuld in termijnen te betalen. Kredietkaarten worden steeds meer gebruikt in ons land, vermoedelijk door de groei van de e-commerce. Online wordt er veel sneller met een kredietkaart betaald dan bij de lokale winkelier.
Een tweede alternatief zijn de persoonlijke leningen. Wordt je plots met enkele grote uitgaven geconfronteerd, bijvoorbeeld de koelkast en de wasmachine die vervangen moeten worden, dan kan je beter zo'n lening overwegen. Dit is mogelijk voor alle doeleinden en kan reeds vanaf 2.500 euro, maar op zo'n laag bedrag zal je ook een stevige rente moeten ophoesten. Doordat de rente daalt voor hogere bedragen, zal een lening van pakweg 5.000 euro je ongeveer evenveel kosten als een lening van 2.500 euro. Je moet dan wel rekening houden met hogere maandaflossingen, maar de hogere buffer waarover je beschikt geeft mogelijk voor een langere tijd wat gemoedsrust.
07 juli 2024
De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.
13 januari 2024
KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.
07 januari 2024
De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.
15 september 2023
De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.
12 september 2023
Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.
07 september 2023
De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.
09 juli 2023
Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.
08 mei 2023
Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.