Je bent hier: Home > Nieuws > Oplossing voor buitenlandse huurinkomsten

Oplossing voor buitenlandse huurinkomsten

Oplossing voor buitenlandse huurinkomsten

02 december 2020 - door Redactie

In plaats van een belastingverhoging voor binnenlandse huurinkomsten komt er een belastingverlaging voor de buitenlandse inkomsten.

Zo'n 150.000 Belgen bezitten vastgoed in het buitenland dat ze verhuren. Momenteel worden ze belast op de werkelijke huurinkomsten, maar weldra zullen ze op een belastingverlaging getrakteerd worden.

Ons land werd namelijk door Europa op de vingers getikt omdat er een verschil is in de fiscale behandeling van binnenlandse en buitenlandse huurinkomsten. Vastgoed verhuren is in België fiscaal gezien zeer interessant, omdat je niet belast wordt op de werkelijke huurinkomsten. De belasting wordt berekend op het geïndexeerde kadastrale inkomen, verhoogd met 40%. In de praktijk is dat een enorme onderschatting van wat de verhuur oplevert. Wie echter vastgoed verhuurt in het buitenland, wordt wel belast op de werkelijke opbrengsten.

Om beide inkomens gelijk te behandelen lag er ook voor de Belgische huurinkomsten een belastingverhoging op tafel. Een belasting op de werkelijke huurinkomsten zou volgens de Hoge Raad van Financiën maar liefst 464 miljoen euro extra inkomsten voor de overheid opleveren.

Die verhoging komt er dus niet. De regering kiest ervoor om ook voor buitenlands vastgoed het kadastrale inkomen in te voeren. De fiscus moet bijgevolg elk buitenlands pand dat verhuurd wordt een gelijkaardig kadastraal inkomen toekennen als een Belgisch pand. De woning zal dus op een verouderde manier geschat worden, wat voor een onderschatting van de waarde moet zorgen.


Laatste artikels over Belastingen

Fiscus speurt naar woningen op vastgoedwebsites

14 september 2023

Veel eigenaars van woningen hebben hun verbouwingen niet aangegeven, maar vallen door de mand door de foto's op immowebsites wanneer ze hun woning verkopen.


Fiscus mag weldra auto's in beslag nemen

29 juli 2023

Vanaf 2024 mag de fiscus ook jouw persoonlijke wagen in beslag nemen als je nog belastingschulden hebt open staan.


Deadline belastingaangifte is verstreken

17 juli 2023

Afgelopen zaterdag was de laatste dag om jouw belastingaangifte elektronisch in te dienen. Alleen de complexe aangiftes krijgen nog meer tijd.


Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.


Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.


Tijd voor de belastingaangifte van 2020

09 mei 2021

Sinds enkele dagen kan je de belastingaangifte van 2020 invullen op Tax-on-web. Naar goede gewoonte zijn er weer extra codes bijgekomen.


Nieuwe effectentaks weer zo lek als een zeef?

29 december 2020

De vorige taks op effectenrekeningen werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering De Croo toverde een aangepaste versie uit zijn hoed, maar opnieuw zijn er enkele gaten.Advertentie


Populair op FiWe.be