04 december 2020 - door Redactie
Steeds meer jongeren laten zich vangen door criminelen en geven ze toegang tot hun bankrekening.
Over het fenomeen van geldezels hebben we eerder al geschreven. Het aantal geldezels blijft volgens Febelfin toenemen: dit jaar waren er al 280 dossiers in de politiezone Antwerpen.
Criminelen ronselen jongeren via sociale media of trachten ze zelfs te overhalen bij het verlaten van de schoolpoort. Ze verleiden de jongeren met de belofte om makkelijk geld te verdienen. Ze moeten alleen hun bankkaart uitlenen en de pincode meedelen. De criminelen stelen dan geld van nietsvermoedende slachtoffers via bijvoorbeeld phishing en gebruiken de rekening van de jongere om het geld door te sluizen of om meteen cash te pinnen. Soms moet de jongere met het gestorte geld virtuele valuta kopen en naar een bepaald adres overmaken. Zo tracht de crimineel elk spoor naar zichzelf te wissen en zit de jongere met de gebakken peren.
Wie zelf geldezel speelt is strafbaar, ook al is deze persoon zelf het slachtoffer geworden van de crimineel. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de verrichtingen op jouw bankrekening en je kan bijgevolg aansprakelijk gesteld worden voor het doorsluizen van gestolen centen. Het parket stelt in dat geval altijd een pv op voor witwassen. Dit jaar werden al 1.100 dergelijke pv's opgesteld.
Wie aansprakelijk gesteld wordt, zal het geld dat via zijn rekening is doorgesluisd integraal moeten terugbetalen aan de slachtoffers. Daarnaast kunnen er gerechtelijke straffen opgelegd worden en boetes. Tenslotte kan de persoon in kwestie op een zwarte lijst terecht komen waardoor geen enkele bank nog een nieuwe bankrekening zal willen openen voor de geldezel. De gevolgen voor de geldezels zijn dus niet van de poes.
Door de coronacrisis en de lockdowns zien veel jongeren de inkomsten van hun studentenjobs drastisch terugvallen, waardoor ze op zoek gaan naar nieuwe inkomstenbronnen. De criminelen spelen daar handig op in via sociale media en beloven jongeren een makkelijke bijverdienste.
Om jongeren bewuster te maken van het probleem is Febelfin met een nieuwe campagne gestart op social media. Twee influencers kruipen in de huid van een geldezel en vertellen in een video hoe ze in de val gelokt zijn. De centrale boodschap is uiteraard: "Laat je niet verleiden om een geldezel te zijn. Snel geld verdienen is een illusie."
12 december 2024
Door de toenemende geopolitieke spanningen rondom de oorlog in Oekraïne, roepen Nederlandse banken consumenten op om een cashbuffer in huis te hebben.
07 juli 2024
De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.
13 januari 2024
KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.
07 januari 2024
De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.
15 september 2023
De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.
12 september 2023
Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.
07 september 2023
De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.
09 juli 2023
Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.