03 november 2017 - door Redactie
Het is voortaan mogelijk om in een supermarkt met de Bancontact-app contactloos te betalen. Het kan ongeacht de huisbank van de gebruiker en om misbruik te voorkomen zijn er enkele beveiligingen ingebouwd.
Het volstaat om aan de kassa even met de smartphone tegen de betaalautomaat te komen. De smartphone hoeft zelfs niet ontgrendeld te zijn hiervoor, het is voldoende om het scherm op te lichten om de NFC-chip die in de smartphone zit, verbinding te laten maken met het magnetische veld rond de betaalterminal. Je hebt geen pincode nodig om te bevestigen en het bedrag gaat automatisch van jouw zichtrekening.
Vanaf 1 januari 2018 zal het de norm zijn dat elke terminal uitgerust is om contactloze betalingen te ontvangen. Op dit moment zijn nog niet alle winkels hiervan voorzien.
Betalingen zonder de smartphone te moeten ontgrendelen, is dat wel veilig? Er is gewerkt aan een beveiliging waarbij tot een bepaald bedrag zonder pincode kan betaald worden. Dat is voor transacties tot 25 euro. Zijn de boodschappen hoger dan 50 euro dan moet je ook een pincode invoeren. Ook als er op korte termijn tot vijf keer gebruikt gemaakt wordt van de Bancontact-app moet je een pincode gebruiken. Dit zijn manieren om misbruik te voorkomen.
Wie niet kan wachten om met de smartphone zijn betalingen uit te voeren, zal toch een Android toestel moeten aanschaffen. iPhone gebruikers kunnen deze app niet installeren, want Apple houdt de NFC-technologie momenteel nog tegen.
Het is wel mogelijk om met elke bankkaart de Bancontact-app contactloos te gebruiken. Er is dus geen andere registratie of dergelijke nodig.
(Update 2018: Apple Pay is nu ook mogelijk in België)
In vele andere landen is deze technologie al enige tijd aanwezig. Toch komt deze pas in 2018 in België echt van de grond. Kim Van Esbroeck, CEO van Bancontact, geeft aan dat er de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan zijn om het betaalgemak van de consument te vergemakkelijken. De Bancontact-app zal niet snel de klassieke bankkaart vervangen, maar is wel een degelijk alternatief voor wie snel en veilig wil betalen.
Cash geld is ook nog steeds in omloop, maar daar is een neerwaartse trend te zien. Mensen voelen zich onveilig als ze met cash rondlopen. Handelaren willen ook zo veel mogelijk gebruiksgemak en snelle verwerking van betalingen in hun winkels voorzien.
Jongeren vinden de apps om betalingen uit te voeren zeer handig en maken er vaak gebruik van.
(Update 2019: Bancontact en Payconiq voortaan in één app)
07 juli 2024
De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.
13 januari 2024
KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.
07 januari 2024
De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.
15 september 2023
De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.
12 september 2023
Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.
07 september 2023
De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.
09 juli 2023
Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.
08 mei 2023
Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.