Je bent hier: Home > Nieuws > Zichtrekening opnieuw duurder

Zichtrekening opnieuw duurder

Zichtrekening opnieuw duurder

25 juni 2019 - door Redactie

De gemiddelde prijs voor een zichtrekening steeg het afgelopen jaar met zo'n 2,2%. Dat blijkt een onderzoek van het  Prijzenobservatorium van de federale overheidsdienst Economie.

Ook voor het komende jaar zullen de kosten waarschijnlijk toenemen. Zo maakte KBC al bekend dat beheerskost van de KBC-Plusrekening zal stijgen van 2 naar 2,50 euro per maand. Maar liefst 80% van de KBC klanten bezit een dergelijke rekening. Daarnaast heeft KBC nog een gratis basisrekening waar wel kosten worden aangerekend voor enkele diensten zoals papieren uittreksels.

Hoewel heel wat banken de prijzen voor rekeningen verhoogden, zijn er nog steeds spelers die gratis zichtrekeningen aanbieden. Anderzijds worden de hogere kosten voor rekeningen vaak ruimschoots gecompenseerd door de lage rentes die klanten krijgen op leningen en hypotheken. Vooral op de markt van de woonkredieten woedt de concurrentie hevig.

Door de extreem lage rentevoeten zoeken banken naar andere inkomstenbronnen. Zo werden begin dit jaar de instantoverschrijvingen gelanceerd, waarop vaak relatief hoge kosten worden aangerekend. Belfius lanceerde dan weer Jaimy, een app die klanten makkelijk offertes laat aanvragen bij klusjesmannen.

Zo zijn er diverse initiatieven die voor de banken extra geld in het laatje kunnen brengen. Maar de makkelijkste manier om snel extra inkomsten binnen te halen is uiteraard het verhogen van de kostprijs van een zichtrekening. Hoewel steeds meer mensen van bank wisselen en gebruik maken van bankswitching, blijft de impact daarvan zeer beperkt. In 2018 maakten 70.000 mensen gebruik van deze dienst, wat een record was. Maar deze cijfers verdwijnen in het niets tegenover de klantenbasis die de grootbanken tellen. Zo had KBC eind 2018 maar liefst 3,5 miljoen klanten in België.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be