Je bent hier: Home > Nieuws > NewB wacht op officiële banklicentie

NewB wacht op officiële banklicentie

NewB wacht op officiële banklicentie

02 februari 2019 - door Redactie

De coöperatieve bank NewB heeft nu officeel een aanvraag ingediend om een bank te kunnen worden. De regulator zal binnen de 12 maanden laten weten of de aanvraag wordt goedgekeurd.

NewB zag het levenslicht na de financiële crisis. In 2011 probeerde het middenveld op deze manier een nieuwe coöperatieve bank te lanceren en werden tienduizenden particulieren warm gemaakt om te investeren. Haast 8 jaren later is de bank nog niet opgestart, alhoewel de officiële aanvraag nu wel werd ingediend.

Al het opgehaalde geld werd ondertussen grotendeels opgesoupeerd. NewB houdt zich momenteel wel bezig met enkele activiteiten waarvoor geen banklicentie nodig is, zoals de verkoop van prepaid kredietkaarten. Ze treedt ook op als verzekeringstussenpersoon voor Monceau Générale Assurances en probeert zo autoverzekeringen te slijten. Voorlopig nog zonder veel succes.

Om een echte bank te kunnen worden is extra geld nodig en NewB roept de coöperanten op om nieuwe leden aan te brengen. De oproep wordt ondersteund door 89 organisaties uit het middenveld, zoals bijvoorbeeld 11.11.11 en Bond Beter Leefmilieu. 

Coöperatieve aandelen worden verkocht tegen 20 euro per stuk en als dit allemaal lukt zal de bank in 2020 van start kunnen gaan. Ze zal zich in eerste instantie bezig houden met zichtrekeningen, spaarrekeningen en kortetermijnleningen om voornamelijk de energietransitie te financieren. NewB wil op deze manier ethisch bankieren. Opgehaalde spaarcenten zullen bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in duurzame initiatieven.


Laatste artikels over Bankieren

Veranderingen in KBC-zichtrekeningen

13 januari 2024

KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.


Revolut lanceert weldra Belgische IBAN's

07 januari 2024

De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.


ECB blijft bankautomaten belangrijk vinden

15 september 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.


Strafrente rood staan loopt op tot 17%

12 september 2023

Wie tijdelijk onder nul gaat op zijn zichtrekening, kijkt aan tegen een erg hoge intrest.


Bpost bank verdwijnt uit straatbeeld

07 september 2023

De 1 miljoen klanten van bpost bank zullen vanaf volgend jaar terecht kunnen bij BNP Paribas Fortis.


Betalen met QR-codes breekt door

09 juli 2023

Belgen beginnen vertrouwd te geraken aan het mobiel betalen met QR-codes.


Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.


Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.Advertentie


Populair op FiWe.be