27 juli 2019 - door Redactie
De prijs die je betaalt voor een autoverzekering is vooral afhankelijk van een aantal factoren. Op sommige van deze factoren heb je zelf invloed waardoor je een goedkopere verzekering kan krijgen.
Hieronder worden factoren opgelijst die de premie van jouw autoverzekering mee bepalen.
De verzekeraar zal de uitgiftedatum van jouw rijbewijs willen weten. Zo kunnen ze zien hoeveel jaren ervaring je al hebt. Wie meer ervaring heeft, zal statistisch gezien minder kans hebben op een ongeluk. Vooral voor jonge chauffeurs wordt de verzekering daarom erg duur. Maar ook oudere mensen kunnen geconfronteerd worden met hoge premies of vinden soms zelfs helemaal geen verzekeraar. Dit komt omdat ouderen vaak minder alert zijn in het verkeer.
Daarnaast wordt ook een schadeverleden opgevraagd. De verzekeraar zal willen weten of je de voorbije 5 jaren ongevallen hebt veroorzaakt en of je hierbij in fout was.
Verder is de woonplaats van de bestuurder een belangrijke factor. Wie in een rustig dorp woont en vooral rond de kerktoren blijft, loopt minder risico op een ongeval dan wie in een drukke stad woont en werkt.
Ook het aantal gereden kilometers spelen een belangrijke rol. Hoe meer op de baan, hoe meer kans op een ongeval. Daarom zijn er kilometerverzekeringen voor mensen die minder dan 5.000 of 10.000 kilometer per jaar rijden.
Verzekeraars kunnen ook kortingen geven voor veilige chauffeurs. Dit kan bijvoorbeeld als je bewijzen kan voorleggen van cursussen defensief rijden of slipcursussen. Daarnaast bestaan er apparaten die in realtime je rijgedrag kunnen opvolgen, zoals de Safety Stick. Zo kan de verzekeraar je belonen met een goedkopere premie als je een veilige rijstijl hebt.
Het voertuig zelf is ook een belangrijke factor in het bepalen van premie van de autoverzekering. Denk hierbij aan het merk, de kostprijs en het vermogen van de auto. Hoe meer vermogen (pk of kW), hoe sneller de auto kan rijden, hoe groter de kans op ongevallen. Als het risico voor de verzekeraar toeneemt, dan zal ook de premie stijgen.
Het merk en de kostprijs van de wagen zijn daarnaast vooral belangrijk in het bepalen van de premie voor een eventuele omnium verzekering.
Verder kunnen er kortingen gegeven worden voor auto's die uitgerust zijn met rijhulpsystemen. Denk hierbij aan een camera voor het achteruit rijden, parkeerhulp, automatische remsystemen en alarmen wanneer je buiten je rijvak gaat rijden of in slaap begint te vallen.
De factor waarop je zelf het makkelijkst invloed hebt is uiteraard de verzekeringsmaatschappij. Voor gelijkaardige verzekeringen worden toch vaak nog sterk verschillende prijzen aangerekend. Daarom loont het de moeite om een autoverzekering simulatie te maken bij verschillende verzekeraars.
Daarnaast kan je vaak flink profiteren van tijdelijke kortingen en promoties. Het is daarom verstandig om regelmatig te controleren of je wel een correcte prijs betaalt. Verzekeraars staan vooral gulle kortingen toe aan nieuwe klanten.
27 september 2023
Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.
01 mei 2023
Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.
19 januari 2023
In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.
06 december 2022
Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.
08 mei 2022
De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
20 februari 2022
Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.
24 januari 2022
Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.
09 september 2021
De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.