27 april 2021 - door Redactie
De coöperatieve bank NewB opent na 10 jaar eindelijk de deuren voor het grote publiek. Op bankkaarten is het evenwel nog even wachten.
NewB werd meer dan 10 jaren geleden opgericht door verschillende middenveldorganisaties, als reactie op de verwoestende bankencrisis. Pas vorig jaar werd ook effectief een banklicentie toegekend nadat de groep de vereiste 30 miljoen euro had opgehaald in 2019.
NewB kon zo eindelijk uit de startblokken schieten, al was het in eerste instantie alleen voor de reeds bestaande coöperanten. Zo werd het signup proces op punt gezet en konden de eerste gebruikers hun feedback geven.
Wie nu zelf een rekening wil openen bij NewB kan dat ook, maar moet eerst coöperant worden. Dit doe je door minstens één coöperatief aandeel te kopen tegen 20 euro per stuk. De prijs van de zichtrekening kan je vervolgens zelf kiezen. NewB werkt namelijk met een vrije bijdrage, maar geeft wel aan dat het beheren van de rekening de bank zelf zo'n 2 euro per maand kost. Klanten zijn gemiddeld bereid om iets meer te betalen, uiteraard omdat ze zelf ook aandeelhouder zijn van de bank.
De zichtrekeningen kan voorlopig alleen gebruikt worden om overschrijvingen uit te voeren omdat er nog geen betaalkaarten zijn. Deze zouden gelanceerd worden in de zomer en worden uitgegeven door Visa. Het gaat over zogenaamde prepaid creditcards, die gekoppeld worden aan het saldo van de zichtrekening.
Een spaarrekening openen is ook mogelijk, maar de rentevoet bedraagt nul procent. Vooral mensen die het ethische aspect heel belangrijk vinden zullen dus hun centen bij NewB onderbrengen.
Tenslotte kan je via de bank ook een aantal verzekeringen afsluiten, zoals een autoverzekering, fietsverzekering of brandverzekering.
14 mei 2025
ING lanceert een nieuwe functie in haar mobiele app om klanten beter te beschermen tegen een van de snelstgroeiende vormen van digitale oplichting: bankhelpdeskfraude.
27 april 2025
Vanaf oktober zullen banken een extra veiligheidscontrole invoeren: bij elke overschrijving wordt niet alleen het IBAN-rekeningnummer, maar ook de naam van de begunstigde gecontroleerd.
12 februari 2025
Betalen met de smartphone zit in de lift in België. In 2024 gebeurde een recordaantal transacties via Bancontact en Payconiq, zo maakt Bancontact Payconiq Company bekend.
12 december 2024
Door de toenemende geopolitieke spanningen rondom de oorlog in Oekraïne, roepen Nederlandse banken consumenten op om een cashbuffer in huis te hebben.
07 juli 2024
De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.
13 januari 2024
KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.
07 januari 2024
De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.
15 september 2023
De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.